A szenátus banki bizottságának elnöke, Sherrod Brown szenátor kijelentette, a kínai elektromos járművek egzisztenciális fenyegetést jelentenek az amerikai autóiparra – írja a BBC. 

Nem engedhetjük meg, hogy Kína a kormány által támogatott csalásait az amerikai autóiparra is kiterjessze

– mondta Brown szenátor az X közösségi médiaplatformon közzétett videóban.

Legutóbb februárban érkezett hivatalos kommunikáció a Fehér Háztól, amikor vizsgálatot indítottak a kínai autók nemzetbiztonsági kockázatát illetően.

Az ügy jelenleg ott tart, hogy Washington akár korlátozásokat is bevezethet, ha továbbra is felmerül a gyanú, hogy a kínai gyártású autókban lévő technika érzékeny személyes adatokat gyűjthet a járművezetőről és az utasokról. 

A világ két legnagyobb gazdasága 2018 óta kereskedelmi háborúban áll egymással, amikor az akkori Trump-kormányzat több mint 360 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki vámokat. Erre Peking több mint 110 milliárd dollár értékű amerikai termékre kivetett vámokkal vágott vissza, amelyeket Joe Biden nagyrészt fenntartott azóta is. 

Tavaly az USA által Kínából vásárolt áruk értéke több mint 20 százalékkal, 427 milliárd dollárra csökkent. Ugyanakkor az USA Kínába irányuló exportja 4 százalékkal, alig 148 milliárd dollárra csökkent.

Joe Biden összezördült Hszi Csin-pinggel

Az idén először beszélt egymással az amerikai és kínai elnök.