Elindult a karácsonyi őrület és ezzel együtt a karácsonyfa vásárlás is kezdetét vette. Azonban komoly balesetet okozhat egy-egy rosszul rögzített darab. 

Az ADAC cikke szerint már a vásárlás előtt érdemes megtervezni, hogyan is szállítjuk az említett tűlevelűt. Gyakori megoldás a csomagtartóban, vagy az ülések lehajtásával az utastérben való fuvarozás.

Ilyen esetekben érdemes figyelni rá, hogy a fa törzse előrefelé nézzen, emellett pedig nem elhanyagolható egy fadeszka felhelyezése a fenyő és az ülések háttámlái közé, az utasok védelmének érdekében. Fontos az örökzöld rögzítése is, így elkerülve a csomagtartóban való „elszabadulást”. 

Ha a vásárló mégis úgy döntene, az autó tetején kívánja elhelyezni a fát, semmiképpen se egyszerű gumikötéllel (gumipókkal) tegye. Erre a célra jobban megfelel egy szíj vagy egy heveder. Jó döntés lehet pokrócot is használni a fenyő alá, hiszen az nagyon könnyen megkarcolhatja a fényezést. 

Az ADAC által feltöltött videóban jól látszik, milyen könnyen fordulhat még rosszabbra a helyzet egy baleset során:

(Kiffer Anna)

Szerény karácsony lesz az idei?

Megnéztük a karácsonyi dekorációk árait, és azt is, hogy mekkora volt a változás a tavalyi évhez képest. Brutális drágulást tapasztaltunk egyes termékeknél: a műfenyőkért közel 60 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Kalkulációnk alapján az ünnep díszeknél átlagosan 20 százalékos a drágulás. Az elemzés részleteit itt olvashatja el.