A globális növekedést továbbra is visszafogják a Covid-19 világjárványhoz és az ukrajnai orosz háborúhoz kapcsolódó ellátási lánc zavarok, a tartósan magas infláció és a hitelfelvételi költségek spirálba szökése. A pozitívum azonban, hogy a történelmileg magas foglalkoztatási szint és az árak folyamatos csökkenése csökkentette a „kemény landolás” forgatókönyvének esélyét, amelyet az IMF áprilisban még valószínűnek tartott – írja a Politico.

Az előrejelzések egyre inkább a „puha landolás” forgatókönyvével állnak összhangban, amely az inflációt a gazdasági tevékenység jelentős visszaesése nélkül csökkenti – mondta Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza Marrakechben, ahol az IMF és a Világbank az országot szeptemberben sújtó pusztító földrengés ellenére tartja éves ülését.

A 2022-es 3,5 százalékos globális növekedés után az IMF most arra számít, hogy a világ GDP-növekedése idén 3 százalékos, 2024-ben pedig 2,9 százalékos lesz, ami 0,1 százalékponttal rontja korábbi előrejelzését. Arra is figyelmeztetett, hogy középtávú növekedési várakozásai – 2028-ra 3,1 százalék – évtizedek óta a legalacsonyabbak.

Folyamatosan csökkenő infláció

Az infláció a várakozások szerint a tavalyi 8,7 százalékos csúcsról folyamatosan csökken, idén átlagosan 6,9 százalékra, jövőre pedig 5,8 százalékra, de mindkét adatot felfelé módosították, ami azt a várakozást tükrözi, hogy az infláció megmerevedhet, ami kihívást jelentene a központi bankárok számára.

Az IMF arra kérte a döntéshozókat, hogy továbbra is az infláció csökkentésére összpontosítsanak, és kerüljék az idő előtti kamatcsökkentést, csak akkor csökkentsék fokozatosan a kamatokat, ha az infláció már közelebb került a célértékhez.

Globális eltérés, Európa leszakadóban

A gazdasági fellendülés képe azonban nem egységes. A fejlett gazdaságok közül az Egyesült Államokban az idén várhatóan a járvány előtti tendenciát meghaladó, 2,1 százalékos növekedés várható – ami 0,3 százalékpontos javulás a korábbi IMF-várakozásokhoz képest –, 2024-ben pedig 1,5 százalékos növekedés, a munkanélküliség csak kisebb mértékű emelkedése mellett.

Európában kevésbé rózsás a kép, ami az ukrajnai konfliktusnak való nagyobb kitettséget, a magasabb energiaárakat, valamint a kínai lassulás miatt csökkenő exportkeresletet tükrözi.

A 2022-es 3,3 százalékos növekedést követően az euróövezet kibocsátása idén várhatóan 0,7 százalékra, jövőre pedig 1,2 százalékra lassul. Ez 0,2, illetve 0,3 százalékpontos visszaesés az IMF júliusi előrejelzéséhez képest.

„Ez eléggé éles lassulás. 2024-ben szerény fellendülésre számítunk” – tette hozzá Gourinchas. Az EU legnagyobb gazdaságában, Németországban idén várhatóan fél százalékpontos visszaesés következik be, mielőtt jövőre 0,9 százalékos növekedésre állna vissza.

A növekedés továbbra is lassú és egyenlőtlen, a globális különbségek pedig egyre nagyobbak. A világgazdaság sántít, nem pedig sprintel.

A kilátásokat érintő további kockázatok közé tartozik a kínai ingatlanválság elmélyülése és a geopolitikai feszültségek növekedése, amelyek korlátozhatják az áruforgalmat és hozzájárulhatnak a további árnövekedéshez.