Figyelem diákok! Ezekkel a munkákkal lehet a legtöbbet kaszálni
Figyelem diákok! Ezekkel a munkákkal lehet a legtöbbet kaszálni

Figyelem diákok! Ezekkel a munkákkal lehet a legtöbbet kaszálni

Az Economx videocast legújabb adásában Göbl Róberttel, a Mind-Diák Szövetkezet elnökével, górcső alá vettük, miként kereshetnek idén a nyári diákmunkát vállalók. A szakértő kitért a legkeresettebb pozíciókra, amely eltérő a középiskolások és egyetemisták közt. Míg a középiskolások javarészt könnyű fizikai munkát vállalnak, addig a felsőoktatásban tanulók 80 százaléka a szellemi munkákat részesítik előnyben.
Gáll Csongor, 2024. május 14. Fotó: Economx / economx

Göbl Róbert elmondta, hogy jelenleg a mindenkori minimálbér Magyarországon 1534 forint óránként, míg a garantált bérminimum, 1874 forint óránként. Hangsúlyozta, hogy ez a minimum összeg, ennél kevesebbet nem, többet viszont lehet keresni diákmunkával.

A középiskolások jellemzően turisztikai munkára tagozódnak be szívesen, míg az egyetemisták lecsapnak a gyakornoki helyekre. Az utóbbi csoport a legmagasabb órabérét, jellemzően informatikai területen szerzi. Göbl Róbert érintette a home office munkakör begyűrűzését, ami már a diákmunkáknál is érezhető.

Kiemelte, hogy bár a 25 év feletti diákmunkásoknak nem jár a személyi jövedelemadó mentesség, plusz munkabefektetéssel el lehet érni egy hasonlóan kedvező juttatást, mint 25 év alatt. Ehhez persze szükséges a diák motiváltsága és a munkaadó rugalmassága. Göbl Róbert említett olyan példát is, ahol a cégek már a 25 év alattiak fizetését cafetériával és egyéb juttatásokkal egészítik ki. Ez azért is fontos, mert a verseny az iskolaszövetkezeteknél is évről-évre nő. A szakértő szerint ezzel arányosan emelni kell a szolgáltatásuk színvonalát is, hogy minél több diák válassza őket.

A Mind-Diák Szövetkezet elnöke kiemelte, hogy számos előnnyel jár, ha valaki iskolaszövetkezeten keresztül vállal diákmunkát. Az egyik a megbízhatóság, hiszen a szövetkezet, csak olyan partnereknél kínál pozíciót, akiket már ellenőrzött, biztosított a bejelentés, a fizetés és a jó munkakörülmények. Ráadásul a  munkáltató a későbbiekben a gyakornokai közül fog választani munkaerőt. Így később teljes állást is nyerhetnek a diákok.

Végül a szakértő kiemelte, hogy a szövetkezetek csak egy-két héttel előre kapják meg a munkáltatók igényeit a nyári diákmunkákkal kapcsolatban, ezért még nem késett el senki a jelentkezéssel. Idén nyáron, nem csak idénymunkák lesznek, hanem azokon a főállású területeken is alkalmaznak majd diákokat, ahol a nyári szabadságolás miatt szükség van munkaerőre.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Figyelem diákok! Ezekkel a munkákkal lehet a legtöbbet kaszálni

Az Economx videocast legújabb adásában Göbl Róberttel, a Mind-Diák Szövetkezet elnökével, górcső alá vettük, miként kereshetnek idén a nyári diákmunkát vállalók. A szakértő...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.