Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint duplájára nőtt a  magas vérnyomással élők száma a világon. Magyarországon a 30-79 év közötti lakosság fele érintett, a nem diagnosztizáltak száma megközelítheti az egymilliót – írja az Index.

betegség kezdetben nem jár tünetekkel, ezért felfedezésére legtöbbször háziorvosi kontroll, üzemorvosi vizsgálat során kerül sor ‒ mondta Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke, aki azt is elárulta, hogyan lehet elkerülni a vérnyomásproblémák megjelenését.

A WHO első alkalommal elkészített magas vérnyomás riportja szerint az 1990 és 2019 között a magas vérnyomással élők száma 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt.

Világszerte a korai halálozás egyik legjelentősebb kockázati tényezője, körülbelül egy magyarországnyi, 10,8 millió ember veszti emiatt életét évente.

Május 17-én arra hívják fel a figyelmet, hogy a vérnyomásértékek rendszeres ellenőrzésével, probléma esetén kezelésével számos szív- és érrendszeri katasztrófa elkerülhető. 

A 30–79 év közöttiek egészségügyi adatait elemző felmérés szerint hazánkban a férfiak 56 százaléka, a nők 41 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben, ám csak 60 százalékuknál diagnosztizálták a betegséget és 52 százalék kezelteti magát. A WHO megállapítása szerint ha a felismert és hatékonyan kezelt esetek aránya a duplájára nőne, 2040-re 86 ezer magyar életét lehetne megmenteni.