Lassan a végéhez közelíthet a tőzsdék elképesztő, másfél éve tartó szárnyalása, ezt a következtetést lehet levonni a Bank of America alapkezelők körében végzett friss felméréséből. Az optimizmus kezd olyan szintekre emelkedni ugyanis, ahonnan már nehéz tovább haladni. A megkérdezett 260, összesen 719 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember által kezelt portfóliókban ugyanis mindössze 4,2 százalékra süllyedt az átlagos készpénz arány a márciusi 4,4 százalékos szintről.

A felmérés közel negyedszázados történetében a portfóliók készpénzállományának 4 százalékos szint alá süllyedése jelentette eddig azt a szintet, a hol a kockázatosabb eszközök, leginkább a részvények piacán már csukott szemmel is eladási pozíciókat lehet nyitni, mert onnan jobb esetben enyhe korrekció, rosszabb esetben nagyobb esés szokott megindulni. Ennek okát a kontrariánus elmélet magyarázza meg a legjobban, amely szerint a tőzsde már nem tud igazán tovább emelkedni, ha szélsőségesen optimista a hangulat. Aki optimista ugyanis, az már bevásárolt és további vevők hiányában már nem tudnak emelkedni az árfolyamok. Ha túl kevés elköltendő pénz marad a partvonalon, akkor nincs miből vásárolni.

Ennek a szintnek az eléréséhez mér csak 0,2 százalékkal kéne csökkennie a készpénzállományoknak, ami további nagyjából 1,4 milliárd dollárnyi pénz befektetését jelentené az alapkezelők részéről.


 

De nem csak a készpénzállomány alacsony szintje, hanem m mutatók is széles körű derűlátásról tanúskodnak. Most már a megkérdezettek nettó 11 százaléka szerint a globális gazdaság erősödni fog az előttünk álló 12 hónap során, márciusban még nettó 12 százalék annak gyengüléséről volt meggyőződve. 78 százalék szerint nem valószínű a recesszió kialakulása márciusban még csak 65 százalék volt ez az arány. A mostani a legmagasabb érték 2022 februárja az amerikai kamatemelések és az Ukrajna elleni orosz támadás megindulása óta.

Szintén akkor láttunk utoljára ekkora kitettséget a részvények felé, mint most. Jelenleg nettó 34 százalék súlyozza felül portfóliójában a részvényeket. Bár ez kétéves csúcs, azonban fontos megjegyezni, hogy historikusan volt ez már ennél jóval magasabb szinten is.

A globális gazdaságot a konszenzus szerint továbbra is a stagfláció jellemzi, ez átlag feletti inflációt jelent átlag alatti növekedéssel párosulva. Azonban futótűz sebességgel terjed az alapkezelők körében az a vélemény, hogy talán mégis egy „gazdasági boom” korszakba léptünk. Ez átlag feletti növekedést jelentene átlag feletti inflációval párosulva. Januárban még csak a megkérdezettek 5 százaléka, márciusban már 12, most pedig 24 százaléka hisz ebben.

 

A befektetők ugyanakkor egyre inkább felismerik, hogy az infláció csökkenése nem egyirányú utca És a hőn áhított jegybanki kamat csökkentések talán nem érkeznek meg olyan gyorsan mint arra korábban számítottak. Előző hónaphoz képest némileg csökkent az alacsonyabb rövid távú kamatokat és alacsonyabb inflációt várók aránya, azonban még mindig ők vannak túlnyomó többségben a megkérdezetteken belül.

Az amerikai Fedtől idén:

  • 46 százalék vár 2
  • 27 százalék 3 kamatcsökkentést az idei évben.

A változó hozzáállás tükröződik a portfólió összetételének változásában is. Az alapkezelők elkezdték csökkenteni a kötvények arányát a kezelt vagyonon belül, növelték viszont a nyersanyagok és az európai részvények súlyát.

A piacokat fenyegető első számú, úgynevezett „tail risknek” azaz alacsony valószínűségű, ámde széles körű negatív hatásokkal járó kockázatnak változatlanul az inflációt látják a szereplők. Második helyen a geopolitikai helyzet esetleges romlása, harmadik helyen pedig az amerikai elnökválasztás szerepelnek

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!