A múlt hónapban kenőpénz elfogadása miatt letartóztatták Timur Ivanovot, védelmi miniszterhelyettest. Az orosz kormánnyal szemben korábban is felmerültek korrupciós vádak, többek között a Moszkva ellen villámlázadást szervező Jevgenyij Prigozsin is korrupcióval vádolt  védelmi miniszter távozását követte.

Most teljesült Prigozsin kívánsága: Andrej Belouszov közgazdász váltotta a védelmi tárca élén Szergej Sojgut – írja a Politico.

Sojgu a jövőben – Nyikolaj Patrusevet, Putyin nemzetbiztonsági főtanácsadóját váltva – a Biztonsági Tanács titkára lesz.

Katonai tapasztalat nélkül

Az akadémiai karrier után Belousov egy évig volt gazdaságfejlesztési miniszter. Majd 2013-ban Putyin gazdasági tanácsadójává nevezték ki, 2020 óta pedig miniszterelnök-helyettesként dolgozott. 

A mérnöki végzettségű Sojguhoz hasonlóan Belouszov is katonai tapasztalat nélkül került a védelmi minisztérium élére. 

A katonai stratégiaalkotást a jövőben valószínűleg Valerij Geraszimov vezérkari főnök végzi majd.

Tovább a hadigazdáság útján

Andrej Belouszov a kilencvenes években a gazdaság állami ellenőrzésének az egyik fő szószólója volt. A gyakorlatilag már most hadigazdaságként működő országban a GDP 6,7 százalékát költik katonai kiadásokra, ami megközelíti a szovjet korszak szintjét.

Belousov feladata az orosz katonai-ipari komplexum finomhangolása lesz.

Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő elmondta: a reményeik szerint az új tárcavezető a gazdaság működésének a szerves részévé teszi a védelmi kiadásokat. 

Alekszandra Prokopenko, az orosz központi bank volt tanácsadója szerint Belousov kinevezése azt mutatja, hogy Putyin egy elhúzódó fegyverkezési versenyben keresztül tervezi Ukrajna felőrlését.