Másodszor is megműtötték a szlovák kormányfőt, aki ellen szerdán merényletet követtek el. Az újabb sebészi beavatkozás hozzávetőlegesen két órán át tartott.

A besztercebányai kórház igazgatónője, Miriam Lapunikova a Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszterrel közösen tartott tájékoztatón elmondta, hogy az orvosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy javuljon Robert Fico állapota, a legutóbbi beavatkozás is a sebgyógyulás felgyorsítása érdekében történt.

A kormányfő ellenőrző CT-vizsgálaton esett át, és az eredmények alapján eltávolították a lőtt seb után megmaradt nekrotikus (elhalt) szövetet. A beteg ekkor eszméleténél volt, stabilizálódott, de még mindig az ARO-ban (aneszteziológia) van. Az állapota nagyon súlyos

 – magyarázta a kórház igazgatónője, majd hozzátette: minden reggel szakértői tanács ülésezik a miniszterelnök állapotáról, és ők határozzák meg a további lépéseket – számolt be róla a tvnoviny.sk.

A védelmi miniszter annyit közölt, hogy a kormányfő eszméleténél van, ám továbbra is nagyon súlyos, ugyanakkor stabil az állapota, ezt pedig a kórház igazgatónője is megerősítette.

Néhány napba telik, mire végérvényesen megtudjuk, miként alakul a helyzet – mondta Robert Kalinak.

„Jobb a kedvem, mert előrelépést látok” – közölte a védelmi miniszter, hozzátéve, a mai műtét által arra lehet következtetni, hogy az első jól sikerült. Éppen ezért jelenleg még nem lehet megmondani, hogy a miniszterelnöknek szüksége lesz-e további műtétekre vagy sem.

Szlovákia több országból is kapott több ajánlatot a miniszterelnök átszállítására.

Mindannyian, beleértve a miniszterelnököt is, abszolút bízunk a besztercebányai kórházban

– mondta a sajtótájékoztatón a miniszter, és egyúttal megjegyezte, nincs kétsége afelől, hogy a miniszterelnök jó kezekben van.

Robert Kalinak szerint továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a pozitív prognózis megfordul. Elképzelhető, hogy Robert Ficót a közeljövőben Pozsonyba helyezik át, de még nincs olyan állapotban, hogy ezt meg lehessen tenni. Hozzátette, minden nap a miniszterelnök mellett lesz a kórházban – számolt be a fejleményekről a Parameter.sk.