Több száz embert elküldtek öt nappal ezelőtt, múlt pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból. A csatornának az egyik elküldött alkalmazott, aki munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, azt írta: 

Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van. Összepakoltunk, aztán kimentünk. Ott egyből elvették a belépőkártyáinkat, az öltözőkulcsainkat, és mondták, hogy menjünk.

Az ügyben később megszólalt Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője is, aki hétfőn közölte, hogy

egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai, az érintettek kizárólag harmadik országbeli dolgozók voltak.

A szóvivő hangsúlyozta, a dél-koreai központú SK Innovation gyárában egyelőre próbaüzem zajlik, amely időszak alatt átmeneti keresletcsökkenés volt tapasztalható a világpiacon, a cég ezért a munkaerő-kölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkások elbocsátása mellett döntött.

De mi lesz az érintett munkavállalókkal? 

Az Economx iparági információi szerint

mintegy hatszáz külföldi vendégmunkásnak szűnt meg a kikölcsönzése az iváncsai akkumulátorgyárban.

Döntő többségük ukrán állampolgár, kisrészük viszont Ázsiából érkezett

Az eset több hazai munkaerő-kölcsönző céget is érintett, amelyek most gőzerővel azon dolgoznak, hogy az általuk foglalkoztatott vendégmunkásoknak álláslehetőséget biztosítsanak hazánk területén.

Egyébként az az általános meglátás, hogy ez sikerülni is fog. Bár valóban rosszabb a munkaerőpiaci helyzet Magyarországon, mint két évvel ezelőtt, de a kölcsönző cégek szerint, amelyik vendégmunkás dolgozni szeretne hazánkban, annak lesz lehetősége. Ez egyébként az elemei érdeke a munkaerő-kölcsönző cégeknek is. 

Ugyanakkor az Iváncsáról elküldött vendégmunkásoknak valószínűleg áldozatokat kell hozniuk, ugyanis

az akkumulátoriparra jellemző kiemelkedő béreket más szektorokban nem kaphatják meg.

De a beszámolók szerint a vendégmunkások, főleg az ázsiaiak egyelőre türelemmel várnak. 

Azonban az óra már ketyeg

A kikölcsönzésük megszűnésével ugyanis megszűnt a munkaviszonyuk a kölcsönző céggel is, tizenöt napos felmondási idő mellett. Ebben a felmondási időszakban egyébként ugyanúgy állományban maradnak. Viszont ha lejár ez a tizenötnapos időszak, és nem találnak ez idő alatt munkát, akkor

onnantól kezdve öt napjuk marad elhagyni a schengeni övezetet. 

Úgy tudjuk, hogy sokuk esetében még tart ez a várakozási időszak, de az Economx arról is értesült, hogy

az egyik munkaerő-közvetítőnek közel kétszáz vendégmunkást (az elbocsátottak közel egyharmada) sikerült Komáromban munkához juttatnia. 

Amennyiben a felmondási idő alatt mégis sikerül olyan ajánlattal szolgálni a közvetítőnek, ami minden félnek megfelel, akkor a megváltozott felételek (bér, munkaidő, munkakörülmények stb.) tekintetében egy új munkaszerződést kötnek a vendégmunkással. 

Lázár János: nem iskolát vagy uszodát kell építeni, hanem összeszerelő-csarnokot

Miközben földbe állt hazánkban a beruházási kedv és nyoma sincs az új lakásépítési programnak, Lázár János építésügyi miniszter meglepő megoldást javasolt a bajban lévő hazai építőiparnak. Részletek: ITT!

Az ukrán alkalmazottak esetében viszont speciálisabb a helyzet,

ugyanis velük szemben nem áll fent országelhagyási kötelezettség,

az ő szálláshelyüket a kölcsönző cégek finanszírozzák, amely milliós plusz költséget jelent. 

Információink szerint az iváncsai gyárban az egyik európai autógyár foglalt le előzetesen gyártókapacitást a májusi és júniusi hónapra, azonban végül a megrendelés elmaradt, és ezért nem volt szükség ekkora méretű munkaerőre. 

Az elbocsátásokat azonban nem mindenki fogadta jól.

A vendégmunkások, megköszönve a bejelentést, fekáliával kenték össze az összes mosdót

mondta az Index beszámolója szerint a Magyar Hangnak Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.