A Bosch a kedvezőtlen globális gazdasági folyamatok ellenére 2023-ban 2 207 milliárd forintos árbevétel ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is. Ez stabil teljesítmény az előző évi eredményhez képest.

A Bosch-csoport magyar piacon elért forgalma – azaz a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – pedig 9 százalékkal 343 milliárd forintra nőtt. Kutatás-fejlesztésre 136 milliárd forintot fordított a vállalat, ami 21 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

Emellett a Bosch folytatta a már megkezdett magyarországi beruházásait, tavaly 145 milliárd forintot fordított arra, hogy a legmodernebb technológiákat és eszközöket használva szolgálja ki partnereit.

2023 végén a cégcsoport több mint 18 300 munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon, közülük 3 900-an dolgoznak a kutatás-fejlesztésben.

„A technológiai fejlődés óriási ütemben gyorsul a világon, a legújabb és legmodernebb megoldások alkalmazása teljesen új távlatokat nyit meg az iparban, a közlekedésben és a háztartásokban egyaránt” – mondta Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és az adriai régióvezetője.

Kiemelte: újabb kihívásokkal teli évre számítanak 2024-ben, visszafogott gazdasági körülmények között kell gyorsan alkalmazkodva reagálnunk a változó piaci környezetre.

Mindenhol mesterséges intelligencia

A Bosch nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligencia használatára. A magyarországi telephelyeken a mesterséges intelligencia a gyártásnál tölti be a legfontosabb szerepet, egyebek mellett a gyártás-optimalizálásához szükséges adatelemzéseknél, a folyamatok ellenőrzésénél, valamint a gyártósorok karbantartásának tervezésénél.

Miskolcon például mesterséges intelligencia támogatja az eBike-gyártósorok hibaelemzését, és azonosítja az eltérések okát. Makláron a szenzorgyártás során, statisztikai alapú korrekciót vezettek be, amely növeli a hatékonyságot és könnyíti a folyamatot felügyelők munkáját. 

A vállalat az oktatási együttműködéseiben is kiemelt szerepet szán a mesterséges intelligenciának, amely része az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Ipari Tanszékkel, a Bosch-BME Innovatív Járműtechnológiai Kompetencia Központtal, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel végzett közös munkának. 

A mesterséges intelligenciára helyezte tavaly a hangsúlyt a Bosch x Richter Innovátorok Napja rendezvény. A múlt év szeptemberében először, hagyományteremtő céllal indított együttműködés célja, hogy a két meghatározó magyarországi innovatív vállalat közösen inspirálja a jelen és a jövő generációit egy fenntarthatóbb és biztonságosabb jövő építésére.

Idén az együttműködést kibővítve közös innovációs pályázatot hívott életre a magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. A Bosch x Richter Ipari Innovációs Díjra pályázó felsőoktatásban tanuló hallgatók napjaink társadalmi és gazdasági kihívásaira adott innovatív megoldásokat mutathatnak be az egészségügy és a mobilitás területén.

Az oktatás továbbra is fontos eleme a Bosch stratégiájának. A Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában az egyetemek első kézből tájékozódhatnak az ipari trendekről, hogy még hatékonyabban tudják támogatni a technológia fejlődését. A Bosch a közös projektekkel erősíteni tudja a kutatásait, a hallgatók pedig már egyetemi éveik alatt bekapcsolódhatnak ipari fejlesztésekbe.