Liechtenstein parlamentje csütörtökön megszavazta az azonos neműek házasságának legalizálását, Európában huszonkettedikként. A német nyelvű mikroállam törvényhozói szinte egyhangúlag szavaztak az intézkedés mellett, a 25 képviselőből 24 támogatta azt – jelentette a Liechtensteiner Vaterland.

Daniel Seger, a liechtensteini konzervatív Progresszív Polgárok Pártjának frakciószóvivője „nagy megkönnyebbülésnek” nevezte a házassági törvénymódosítás elfogadását a második olvasat után.

Éreztük a nyomást és az elvárást, hogy mi legyünk az utolsó német nyelvű ország, amelyik bevezeti a házasságot mindenki számára

– mondta. Németország, Ausztria és Svájc 2017-ben, 2019-ben és 2022-ben legalizálta az azonos neműek házasságát.

Liechtenstein először 2011-ben legalizálta a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok számára, és ezzel a házas heteroszexuális párokkal azonos jogokat biztosít számukra. Az apró, kevesebb mint 40 ezer lakosú alpesi ország 2022-ben rendezte meg első Pride-rendezvényét – írja a Politico

Az uralkodó, II. Hans-Adam herceg támogatta az azonos neműek házasságát, de ellenezte, hogy az LMBTQ+ pároknak örökbefogadási jogot biztosítson – bár a kormány 2023-ban az ország alkotmánybíróságának döntése nyomán ezt megtette.

Liechtenstein állandó ENSZ-képviselete az X-en közzétett bejegyzésében „fontos lépésnek nevezte a házassági törvénymódosítást, amely 2025. január 1-jén lép hatályba az LMBTQ+ közösség egyenlő jogai érdekében”.

Az ILGA-Europe érdekvédelmi csoport e hét elején közzétett jelentése szerint az LMBTQ+ emberek elleni erőszak növekedése közepette történik Európában, ami ellentmond a növekvő társadalmi elfogadás trendjének.