Vlagyimir Putyin Szergej Sojgut egy polgári közgazdászra cserélte vasárnap a védelmi miniszteri poszton. A lépés meglepte az elemzőket, és azt jelezte néhány megfigyelőnek, hogy az orosz elnöknek nem áll szándékában egyhamar befejezni az ukrajnai háborút.

Az orosz vezető Andrej Belousov 65 éves volt miniszterelnök-helyettest javasolta védelmi miniszternek régi szövetségese helyére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Business Insider beszámolója szerint elmondta, hogy az orosz hadsereg költségvetése megközelíti az 1980-as évek közepén a volt Szovjetunió haderejének költségvetését.

Ma a csatatéren az nyer, aki nyitottabb az innovációra. Ezért természetes, hogy a jelenlegi szakaszban az elnök úgy döntött, hogy az orosz védelmi minisztériumot civilnek kell vezetnie

 – mondta Peszkov Belousov kinevezéséről.

Elemzők szerint az, hogy az orosz elnök katonai tapasztalattal nem rendelkező polgári közgazdászt nevez ki védelmi miniszternek, azt jelzi, Putyin arra számít, hogy a hadiipari komplexum az orosz háborús gazdaság kulcsfontosságú pillére lesz az ukrajnai konfliktus közepette.

Az Institute for the Study of War kutatóintézet elemzői szerint a lépés azt sugallja, hogy Putyin a jövőben a NATO-val való konfrontációra készülhet.

„Belousov orosz védelmi miniszteri posztra való kinevezése jelentős fejlemény Putyin azon törekvésében, hogy teljes gazdasági feltételeket teremtsen egy elhúzódó háborúhoz” – tették hozzá az elemzők.

Putyinnak nincs még kedve az utódlással vesződni, hiszen csak 71 éves

Miután Vlagyimir Putyin ötödik alkalommal esküdött fel Oroszország elnökeként, egy lojális technokratát nevezett ki újra kormányfőnek, jelezve, hogy a reformok helyett a stabilitás a lényeges számára.