Az előrejelzéseket megcáfolva, intenzíven növekedett áprilisban a kínai gazdaság. Az export tekintetében további javulást mutatnak a pénteken nyilvánosságra hozott adatok, valamint a kereskedelem és a fogyasztói árak is élénkültek. 

A világ második legnagyobb gazdaságának továbbra is az ingatlanszektor a húzóereje, azonban az ágazat továbbra se tudott kievickélni a válságból és a kiskereskedelmi forgalom tekintetében is lassulást mutatnak az adatok – írja a Reuters.

Áprilisban 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) adataiból.

A növekedés üteme meghaladta a márciusi 4,5 százalékos gyarapodást és az elemzők többsége által várt 5,5 százalékos mértéket is

A kiskereskedelem válsága

2022 decembere óta a leglassabb ütemben, mindössze 2,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Xing Zhaopeng, az ANZ senior elemzője elmondta: a külső kereslet növekedése és a belföldi gyengülése olvasható ki az adatokból. Szerinte a kormányzat jelenlegi egyensúlyjavító politikája csak részben tudja fedezni a belföldi kereslet lefelé tartó spirálját

További élénkülés és kamatcsökkenés

Az export erődösé az ipari termelés gyorsulását eredményezi. Zichun Huang, a Capital Economics közgazdásza szerint a fiskális támogatás felpörgetésével újabb növekedésre számíthatunk. 

Azonban a gazdaság strukturális nehézségei miatt nem valószínű, hogy sokáig fenntartható lesz az élénkülés.

Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management közgazdásza szerint a friss makrogazdasági adatok a belföldi kereslet fellendítésére késztetik a döntéshozókat. A gyenge hiteladatok folytán kamatcsökkenést várhatunk a második negyedévben.

Kína 1 billió jüan (közel 50 ezer milliárd forint) értékű, 20-50 éves futamidejű speciális államkötvények kibocsátását kezdte meg pénteken. 

Az így befolyt forrásokat a küszködő iparágak ösztönzésére fordíthatja az állam.

A két hónappal ezelőtti 5,2-ről áprilisban 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ami némi lendületet adhat a fogyasztói kiadásoknak.

Válságban az ingatlanszektor

Az ingatlanszektor elhúzódó válsága továbbra is komoly aggodalomra ad okot a politikai döntéshozók, a fogyasztók és a befektetők számára. 

Az elmúlt kilenc évben áprilisban csökkentek a leggyorsabban a lakások árai.

Pénteken az ingatlanszektor stabilizálását célzó új intézkedéssorozatot jelentett be a kínai kormány.  Ennek részeként bizonyos lakások megvásárlását és a befejezetlen házak átadását ígérte a kormányzat.

A hónap elején Hangcsou, az Alibaba székhelye és Hszian városa is feloldotta a lakásvásárlási korlátozást.

Túlkapacitás és növekedés

Megosztja az elemzőket, hogy a washingtoni szankciók mennyire teszik fenntarthatóvá a kínai export növekedési volumenét.

A Biden-adminisztráció kedden jelentette be, hogy 18 milliárd dolláros vámmal sújtja az országukba érkező kínai exporttermékeket. Illetve Brüsszel is konfliktushoz vezethet az európai piacot elárasztó olcsó ázsiai termékek ügye.

A 3D nyomtatási berendezések, az új energiahordozó járművek és az integrált áramköri termékek kibocsátása kétszámjegyű növekedést mutatott. Az USA szerint Kína ipari túlkapacitást hozott létre ezeken a területeken.

A kínai kormány 5 százalék körüli növekedési célt tűzött ki 2024-re.

Ügyesen taktikáznak a kínaiak, bár rátaposnak sokak lábára

Bevált a távol-keleti recept: a súlyos ingatlanválság és a fogyasztáscsökkenés ellenére idén várakozáson felül teljesít a gazdaság Kínában, ez viszont aggodalommal tölti el a többi országot, mert munkahelyeket veszélyeztet a világpiacot elárasztó tömegáruk dömpingje.