Magyar idő szerint csütörtökön éjfél és péntek hajnali egy óra között nagyjából 50 percre elérhetetlenné vált az Apple valamennyi szolgáltatása, köztük az iMessage, a FaceTime, valamint az okosotthonok vezérléséért felelős HomeKit.

Nyílt titok, hogy az Apple és Android-fejlesztő Google folyamatosan rivalizálnak egymással, ezt kiemelve pedig az Android-felhasználók, kapva az alkalmon, gúnyt űztek az iMessage kieséséből.

Ugyan a magyar felhasználók a kései időpont miatt nem feltétlenül érzékelték nagy számban a leállást, az Egyesült Államokban mindez a délutáni órákban történt, ami komoly fejtörést okozott a cég számára. A vállalat a rendszerállapotjelzőn megjegyezte ekkorra, hogy a felhasználók nem tudják elérni az érintett applikációkat – írja a Business Insider.

A műszaki hiba idején az X nevű közösségi oldal egyik felhasználója például ironikusan arról posztolt, hogy az Apple „tönkreteszi a párkapcsolatokat” az üzenetküldő szolgáltatásuk leállításával.

Az, hogy az iMessage ilyen formában leáll, rendkívül ritkán fordul elő. Gondokat leginkább az amerikai társadalom számára okoz, ahol az iPhone szerves része a társadalom szövetének, és azok a tinédzserek, akik nem az Apple telefonjáról tartják a kapcsolatot, azon szorongtak a leállás alatt, hogy az őket megkülönböztető „zöld buborékos” szövegüzenetek az iMessage-ben nem megfelelően jelennek meg a csoportos üzenetváltásokban. 

Mindez triviálisnak hangozhat, ám valójában komoly társadalmi stresszt okoz az amerikai fiatalkorúak körében. Olyannyira, hogy már a Google is megpróbálta rávenni az Apple-t arra, hogy ezt a fajta megbélyegzési formát törölje el.

A gyakorlat szerint ugyanis akik iPhone-ról váltanak üzenetet egy iMessage-ben folytatott csoportos beszélgetésben, azoknak kék színű buborékban jelennek meg az üzeneteik, míg akik nem, azoknak zöld színnel.

Erre utalva egy olyan poszt is megjelent az X-en a leállás során, amely arról szólt, hogy itt az ideje engedni a zöld szövegbuborékok csábításának.

A cikk szerzője megjegyzi, a legegyszerűbb megoldás az, ha mindenki WhatsApp-ot használ, ami egyformán elérhető iOS-re és Androidra is.

Fúzió a javából: az iPhone-okra készül a ChatGPT

Az Apple már egészen közel áll ahhoz, hogy megállapodást kössön a OpenAI vezetőivel arról, hogy a ChatGPT az iPhone-okra „költözhessen”. Ez pedig még nem minden: az Apple a Google-lel is tárgyalásokat folytat a Gemini használatáról.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→