Az Egyesült Államokban 2 ezerrel, 207 ezerre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. A szakértői véleményének átlagában nagyobb, 210 ezres szám szerepelt – számolt be róla a Reuters.

Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma így továbbra is csak csekély mértékben emelkedett a szeptember közepén jegyzett több mint héthavi mélypontot jelentő 202 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 2500-zal, 208 750-re csökkent.

A szeptember 23-ával záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma ezerrel, 1 millió 664 ezerre csökkent az egy héttel korábbi 1 millió 665 ezerről, így közel maradt a szeptember elején regisztrált csaknem nyolchavi mélyponthoz, ami arra utal, hogy a munkanélküliek viszonylag sikeresen találnak új állást. Az elemzők ezzel szemben 10 ezres emelkedést vártak.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben.

Mind az első alkalommal, mind a tartósan munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességéről tanúskodik, annak ellenére, hogy a Federal Reserve kamatemelései révén igyekszik enyhíteni az amerikai munkaerőpiac feszességét. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után az idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban.

A Fed nem változtatott a kamatlábon

A szeptember 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.

Elemzők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.

A Challenger, Gray & Christmas Inc. munkaközvetítő cég szintén csütörtökön közzétett jelentése szerint az amerikai munkáltatók szeptemberben 47 457 elbocsátást jelentettek be, 37 százalékkal kevesebbet, mint augusztusban.

mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó szeptemberi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 170 ezres növekedést várnak az augusztusi 187 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint az augusztusban mért 3,8 százalék után 3,7 százalék lesz szeptemberben.