Megrázta egész Európát a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett merénylet. A kormányfő Nyitrabányán (Handlova), egy kihelyezett kormányülést követően közelítette meg a tömeget, ekkor adott le öt lövést közvetlen közelről a merénylő.

Robert Ficót mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol az orvosok órákon át húzódó műtétet hajtottak végre. Miriam Lapunikova, a kórház igazgatója a BBC szerint csütörtökön azt mondta, a miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos.

Bár európai szinten ritka az efféle, politikai indíttatású merénylet, azért nem példa nélküli. A közelmúltban például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más, magas rangú ukrán politikai és katonai vezetők elleni merényletkísérleteket hiúsított meg az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) és a kémelhárítás.

Az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal szerint a hatóságok letartóztatták az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak. Az SZBU közölte, hogy egy ügynöki hálózat készült a merényleteket megvalósítani, amelyet az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével a biztonsági szolgálat derített ki.

A terroristatámadás beiktatási ajándék lett volna Vlagyimir Putyin számára

idézi az SZBU élén álló Vasyl Maliukot az Al Jazeera.

De Vlagyimir Putyin orosz elnök is számos támadást úszott már meg hivatali ideje alatt. Esetében ezeket a próbálkozásokat már csírájukban elfojtották.

A nem leleplezett merénylők sok esetben jártak sikerrel

Sok más politikus azonban nem volt ennyire szerencsés, mint Vlagyimir Putyin vagy éppen Volodimir Zelenszkij. Abban az esetben pedig, amikor már a kiszemelt áldozathoz közel tudott kerülni a merénylő, a végkimenetel sokszor volt fatális.

Abe Shinzo

Abe Sinzo korábbi japán miniszterelnököt 2022 júliusában lőtték meg, hátulról, miközben Nara városában kampányolt. A politikust kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

Abe Shinzo 2020-ban mondott le kormányfői tisztségéről, egészségi állapotára hivatkozva. Ettől függetlenül aktív politikai szereplő maradt, és a kampány keretében igyekezett népszerűsíteni pártját.

Jo Cox

Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője éppen képviselői fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, 2016 nyarán, amikor megtámadták. A merénylő három lövést adott le a politikusra, majd késsel is megsebesítette, és végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

Még a 41 éves, kétgyermekes Cox halálhírének bejelentése előtt közös kezdeményessel felfüggesztették a pártok Brexit-népszavazás kampányát.

Virágok veszik körül Jo Cox képét a londoni parlamentnél tartott virrasztás alatt 2016. június 16-án
Virágok veszik körül Jo Cox képét a londoni parlamentnél tartott virrasztás alatt 2016. június 16-án
Kép: Getty Images / Dan Kitwood

Anna Lindh

Anna Lindh svéd külügyminisztert 2003 szeptemberében, Stockholm belvárosában késelték meg, egy áruházban. Egyes sajtóorgánumok rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a politikus nincs életveszélyes állapotban, a svédeket így váratlanul érte Lindh másnapi halálhíre.

Az orvosai elmondták, a 46 éves nő súlyos belső vérzéssel, májsérüléssel került a kórházba. A mellkasát, a hasát és a karjait is érte szúrás. Nyolcórás műtétet hajtottak rajta végre, de megmenteni nem tudták.

Anna Lindh svéd külügyminisztert gyászolják 2003. szeptember 18-án Stockholmban
Anna Lindh svéd külügyminisztert gyászolják 2003. szeptember 18-án Stockholmban
Kép: Getty Images / Ian Waldie

Zoran Djindjic

Szerbia miniszterelnöke volt Zoran Djindjic 2003 márciusában, amikor meggyilkolták. Egy kormányépület bejáratától másfél méterre érte őt találat, a hátán és a hasán. Egy belgrádi kórházban halt meg. 

A politikus, aki egyik kiemelt céljának tekintette, hogy Európa felé, a nyugati útra terelje az országot, már egy hónappal korábban is szembesült egy merényletkísérlettel. Ekkor egy teherautó vágott be az őt kísérő konvojba. Arról az esetről még így nyilatkozott:

„ha valaki azt gondolja, hogy a törvényeknek és a reformoknak gátat szabhat a likvidálásommal, nagy tévedésben él.”

Érdekesség, hogy Robert Fico is tudhatott a veszélyről, már egy hónappal ezelőtt is beszélt arról, már csak azt várja, „a frusztráció mikor fajul az egyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásává”.

Gyászolók ezrei Zoran Djindjic temetési menetében 2003. március 15-én Belgrádban
Gyászolók ezrei Zoran Djindjic temetési menetében 2003. március 15-én Belgrádban
Kép: Getty Images / Oleg Nikishin

Jacques Chirac

Jacques Chirac francia elnököt 2002 júliusában akarta meggyilkolni egy szélsőjobboldali kötődésű merénylő. A nyitott autóban utazó államfőre célzott, ám elsőre nem találta el, következő próbálkozásra pedig már nem volt lehetősége: a díszszemle nézői és két civil ruhás rendőr a földre teperte.

Jacques Chirac 2002 márciusában
Jacques Chirac 2002 márciusában
Kép: Getty Images / Chip HIRES

Pim Fortuyn

Pim Fortuyn bevándorlás- és iszlámellenes holland politikust 2002 májusában, kilenc nappal a parlamenti választások előtt lőtte le egy állatjogi aktivista. A merénylő, Volkert van der Graaf azzal indokolta tettét, hogy meglátása szerint Fortuyn veszélyt jelentett volna a kisebbségi jogokra. 18 év börtönbüntetésre ítélték, de végül már 2014-ben szabadulhatott.

Pim Fortuyn életéért harcolnak miután 2002. május 6-án hatszor meglőtte egy ismeretlen támadó a hollandiai Hilversumban
Pim Fortuyn életéért harcolnak miután 2002. május 6-án hatszor meglőtte egy ismeretlen támadó a hollandiai Hilversumban
Kép: Getty Images / Michel Porro

Wolfgang Schauble

Wolfgang Schauble 2005 és 2009 között volt belügyminiszter, majd 2009 és 2017 között pénzügyminiszter Németországban. Németország újraegyesítése után, 1990-ben kapott három lövést egy választási kampány során.

A támadás következtében lebénult, tolószékbe kényszerült, de a politikai karrierje folytatódott. 2023 decemberében hunyt el otthon, családja körében.

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter 2010. november 10-én Berlinben
Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter 2010. november 10-én Berlinben
Kép: Getty Images / Andreas Rentz