A hétvégén már 44 strandon láttak el szolgálatot a vízimentők, több tucat könnyű sérültnek segítettek - számolt be közösségi oldalán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
Mélyvízi mentési szakáguk eszközöket és bajbajutottakat is mentett a Balatonon. Két alkalommal motormeghibásodás miatt vontattak hajókat egy-egy kikötőbe, valamint Balatonlelle előtt egy homokpadra futott vitorlást húzott be az Alfa nevű mentőhajó személyzete a mélyvíz felé.
Miközben tartottak vissza állomáshelyükre, észrevették, hogy egy vízibicikliző család távolabb került a parttól, mint azt a jogszabály engedi, ráadásul a felnőttek mellett négy  pici gyermek is van. Mentőmellényt senki nem viselt, még az óvodás korú gyermeken is csak karúszó volt.

Elmagyarázták nekik, hogy ez nagyon veszélyes, amit a szülők szerencsére azonnal megértettek, és ki is bicikliztek a partra.

Később három kajakozó kamaszgyermeket mentettek a Fonyód előtti vízterületen, akik szintén jóval távolabb kerültek a parttól, mint ahogyan azt szabad. A három fiú mobiltelefon nélkül indult útnak, és az egyik kajakba már elkezdett beszivárogni a víz. Szerencsére egy vitorlás a közelben haladt el, és pusztán figyelmességből megkérdezte őket, hogy minden rendben van-e. A vitorlás vezetője riasztotta a mentőket.

Az egyik szárazföldi mentőegység szintén szolgálatba állt a hétvégén, egy magasból leesett kisgyermekhez riasztották őket. A kicsit fejsérüléssel szállították kórházba.

Nem maradt ki a klasszikus eset sem a repertoárból: egy gumimatracon elsodródott nőt is kimentettek, a horgászokkal és a balatoni vízirendészettel közösen.