Megerősítette pénteken a K&H Bank befektetési ajánlású besorolásait a Fitch Ratings – a nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett döntése szerint az osztályzatok kilátása változatlanul negatív. A Fitch által bejelentett megerősítés a pénzintézet „BBB plusz” hosszú távú kibocsátói csődkockázati besorolására és a „bbb mínusz” „életképességi” minősítésre (Viability Ratings, VR) vonatkozik.

A Fitch osztályzati módszertanában a VR-mutató a normál, önálló üzletmenetből fakadó inherens banki hitelképességi minőséget méri a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembevétele nélkül. A K&H Bank osztályzatainak megerősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy a belga tulajdonos, az „A plusz/a” kibocsátói és VR-besorolásokkal ellátott KBC Bank nagy valószínűséggel támogatásban részesítené szükség esetén a magyar érdekeltséget, tekintettel egyebek mellett arra, hogy a KBC számára jelentős megítélésbeli kockázatokkal járna, ha az Európai Unión belüli érdekeltsége törlesztési hátralékba kerülne.

A Fitch közölte, hogy a specifikus országkockázati korlátok nélkül egalizálná a K&H besorolásait a KBC hosszú távú minősítéseivel. A hitelminősítő hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a K&H-ra érvényben tartott osztályzatai figyelembe veszik a KBC és a K&H közötti magas szintű vállalatvezetési és működési integrációt.

Mindemellett ha bármilyen segítségre lenne is szüksége a magyar érdekeltségnek, az igényelt támogatás mértéke nem befolyásolná érdemben a KBC segítségnyújtási kapacitását, tekintettel a belga pénzügyi csoport szilárd adósprofiljára és a K&H viszonylag kis méretére – idézi az MTI a Fitch Ratings elemzését.

A mérlegfőösszegét tekintve a K&H tavaly a harmadik legnagyobb bank volt Magyarországon az OTP és az MBH után.

 

Megvizsgálta az OTP-bankok besorolásait a Moody's

A hitelminősítő döntött a magyar bankcsoport osztályzatairól és változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetési ajánlású besorolásait.