Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetési ajánlású besorolásait szerdán a Moody's Ratings.

A megerősítési döntés az OTP Bank hosszú és rövid lekötésű betétállományának „Baa1/P-2” szintű besorolására, illetve az előresorolt fedezetlen kötelezettségek „Baa3” osztályzatára vonatkozik – idézi az MTI a nemzetközi hitelminősítő tájékoztatását. A Moody's ezzel egy időben megerősítette az OTP „ba1” alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), az ezzel azonos kiigazított BCA-minősítést, a „Baa1/P-2” hosszú és rövidtávú partnerkockázati osztályzatot (CRR), valamint a „Baa1(cr)/P-2(cr)” hosszú és rövidtávú partnerkockázati értékelést (CRA).

A cég ugyancsak megerősítette „Baa3” szinten, stabil kilátással az OTP Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói osztályzatát, valamint a „Baa1/P-2” hosszú és rövid távú CRR-osztályzatokat és a „Baa1(cr)/P-2(cr)” hosszú és rövid távú CRA-értékeléseket.

Az osztályzati megerősítésekhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte: 

az OTP „ba1” BCA adósminőség-értékelése a bank mind sokoldalúbb jövedelmi és betéti összetételének elismerése, ez a folyamat pedig annak az eredménye, hogy a bankcsoport Magyarországon és több más közép- és kelet-európai piacon is vezető helyzetben van.

Az OTP Bank sokoldalú működési szerkezete jelentős növekedési lehetőségeket teremt és alátámasztja a pénzintézet erőteljes jövedelmezőségét – áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy 

  • várakozása szerint az OTP eszközarányos megtérülése az idén csökkenni fog, tekintettel arra, hogy a működési szintű bevétel emelkedését ellentételezik a kockázati költségek;
  • az OTP-nek erőteljes tőketartalékai vannak, a Common Equity Tier (CET) 1 tőkemegfelelési ráta 2023 végén 16,6 százalék volt. A pénzintézet likviditási pozíciója is erős: a likviditásfedezeti ráta a tavalyi év végén 246 százalék volt;
  • az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül;
  • a minősítések stabil kilátása azt tükrözi, hogy a Moody's várakozása szerint a pénzintézet hitelprofilja és kötelezettségeinek szerkezete jórészt változatlan marad a következő 12-18 hónapban.

 

 

 

Külföldi leányok adják az ezermilliárdos OTP-eredmény kétharmadát

Az OTP csoport tavalyi adózás utáni eredmény 990 milliárd forint lett, ennek 64 százalékát már a külföldi bankok hozták.