Az Economxot arról is tájékoztatták, hogy az összesen 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt Szolnokon, lehetővé téve, hogy a vállalat a transzformátorgyártás értékláncának újabb elemét integrálja tevékenységébe, tovább javítva a termelés versenyképességét és ellátásbiztonságát.

A projekt annak köszönhetően valósult meg, hogy a Ganz újraindította a gyártási tevékenységet a város déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen. Az idén 145 éves magyar iparvállalat az újraindított üzemben a tápiószelei gyárában előállított transzformátorok külső borítására szolgáló acélszerkezetek összeszerelését végzi majd. A transzformátorok és villamos forgógépek gyártásával és szervizelésével foglalkozó társaság 2021-ben vette meg az üzemet azzal a céllal, hogy a transzformátorgyártás értékláncát mind teljesebben képes legyen lefedni tevékenységével. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg, azonban idén júniusban már csatlakoztak az első munkavállalók, nemrég pedig a próbaüzem is elindult a gyárban. A telephelyen jelenleg közel 45 fő dolgozik, de a folyamatos termelés érdekében ez hamarosan 50 főre fog emelkedni - tájékoztatott a száz százalékban magyar tulajdonú cég.

Egyébként a termelés újraindítása kiemelten fontos stratégiai lépés volt a Ganz számára,

ugyanis korábban Törökországban gyártották ezeket az acélszerkezeteket, ám az elmúlt néhány év minden korábbinál erőteljesebben világított rá a hosszúra nyúlt ellátási láncok sérülékenységére.

A tervek szerint a magyarországi termelésnek köszönhetően rövidülnek az ellátási láncok, mérséklődnek az ellátásbiztonsági kockázatok, miközben tovább erősödik a minőségbiztosítás és a gyártási tevékenység versenyképessége. Emellett a közlemény szerint a szolnoki üzem más, külső megbízók számára is vállal majd összeszerelési megrendeléseket.

A Szolnokon történő gyártás újraindítása újabb fontos mérföldkő társaságunk életében. A telepehelyfejlesztésnek köszönhetően tovább mérsékeljük a külső alvállalkozóktól való függőséget. A gyártási folyamatok ettől hatékonyabbak, az ellátási láncok pedig rövidebbek és fenntarthatóbbá válnak. Bízunk benne, hogy a beruházásunkkal tevőleg hozzájárulunk Szolnok ipari tradíciónak újjáélesztéséhez és a város megtartó erejének növeléséhez is

– mondta el Gál Gergely, a Ganz Metal Works Kft. ügyvezető igazgatója.

A „szörnyek” összeszereléséről szóló helyszíni riportunk ITT OLVASHATJA:

Mi kell ahhoz, hogy egy Pest vármegyei régióban működő, száz százalékban magyar tulajdonban lévő gyár nagyot alkosson a nemzetközi piacon? Szakértelem, hagyomány, büszkeség, hatékony állami támogatás és persze napelem. Rengeteg napelem. A Ganz tápiószelei transzformátorgyárában jártunk.
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az elmúlt három évben jelentős változáson ment keresztül, az energetikai piacon egyedi tervezésű és egyedi gyártású magas hozzáadott értéket képviselő – elsősorban export piacra szánt – termékeivel van jelen. A vállalat 2022. évi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Közlésük szerint a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.