A versenyszférához sorolt hazai cégek negyede (26 százalék) tervezi, hogy az év végén jutalmat oszta munkavállalóinak – elsősorban a nagyobb, a külföldi (rész)tulajdonú, valamint az ipari és kereskedelmi cégek körében elterjedt ez a gyakorlat. Azok a cégek, melyek élnek a karácsonyi jutalmazás eszközével, túlnyomó többségében (83 százalék) pénzbeli bónuszt (is) adnak az alkalmazottaknak.

Az erről szóló elemzés az MKIK GVI féléves, 2023. októberi konjunktúrafelvételének adatain alapul, melynek keretében összesen 1825 hazai vállalkozást kérdeztek meg a munkavállalóknak biztosított juttatásokról. Az év végi jutalmak gyakoriságát jelentősen meghatározza a vállalat foglalkoztatotti létszáma.

Kiderült:

  • a cégek kétharmada (68 százalék) az idén nem élt, illetve él ezzel a lehetőséggel, míg 6 százalékuk mondta azt, hogy ugyan adott már ilyen egyszeri juttatást a dolgozóinak, de nem év végén, hanem még évközben,
  • a cégek mintegy negyede (26 százalék) nyilatkozott úgy, hogy fog év végi jutalmat adni a munkavállalóinak,
  • az 1–9 fős mikrovállalkozásoknak mindössze a negyede (25 százalék) lepi meg karácsonyi bónusszal a dolgozóit,
  • ugyanez az arány a 10–49 fős kisvállalkozásoknál már 50 százalék,
  • az 50–249 fős középvállalkozásoknál pedig 63 százalék,
  • a 250 fő feletti nagyvállalkozásoknak már csaknem a háromnegyede (72 százalék) oszt év végi jutalmakat a munkavállalói számára.

Ágazati bontásban megállapítható, hogy év végi jutalmakra

  • leginkább az ipari (35 százalék) és a kereskedelemi (34 százalék) cégeknél,
  • legkevésbé pedig a szolgáltatás területén működő (23 százalék) vállalkozásoknál számíthatnak a munkatársak.

A tulajdonszerkezetet tekintve:

  • a tisztán hazai tulajdonú cégeknek a negyede (25 százalék),
  • a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozásoknak csaknem a fele (45 százalék) ad év végi jutalmat az alkalmazottainak.

A jutalmat osztó vállalkozások leggyakrabban pénzbeli bónuszt adnak az alkalmazottaknak:

  • a cégek több mint négyötöde (83 százalék) él ezzel a lehetőséggel,
  • a válaszadók mintegy harmada (32 százalék) rendez céges rendezvényt a munkatársaknak,
  • ötödük (21 százalék) pedig természetbeni jutalmat (is) oszt, például ajándékot, ajándékutalványt, élelmiszercsomagot.

Az egyéb válaszokon belül leggyakrabban a SZÉP Kártya keretösszegének egyszeri, 200.000 forintos emelését említették a válaszadó vállalkozások.

Minden bónusz jól jön, 300 ezer forintos cafeteria már jó a magyaroknak. Egy kutatás szerint a munkavállalók a korábbi évekhez képest nagyobb arányban választanának az alapbér és a béren kívüli juttatások alapján munkahelyet, erről itt olvashat részletesebben >>>