A vállalatok béren kívüli juttatásai jelentős szerepet játszanak a munkahellyel való elégedettségben, az évi nettó 300 ezer forintos cafeteria az a lélektani határ, amellyel "markánsan elégedettebbek" a munkavállalók - ez derült ki az OTP Bank által harmadik alkalommal elkészített cafeteria kutatásból.

kutatásban a válaszadók közel fele (49 százalék) azt jelezte, hogy elégedett a munkahelyével, de ez az arány 76 százalék azok között a munkavállalók között, akik saját elmondásuk szerint jó cafeteria csomagban részesülnek.

felmérés szerint a munkavállalók a munkahely választás során nagyobb arányban döntenének elsődlegesen az alapbér és a béren kívüli juttatások alapján, mint a korábbi években.

A választásban továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont (65 százalék), ezt követik a béren kívül juttatások (32 százalék).

A munkavállalók szempontjából a juttatások relevanciája és személyre szabhatósága mellett a rugalmasság, a hasznosság és a választhatóság is lényeges szempont.

A megkérdezettek körében a SZÉP-kártya a legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma. A válaszadók háromnegyede sorolta a három legfontosabb szempont közé az elfogadóhelyek számát, 47 százalék számára pedig ez a legfontosabb. A kibocsátó megbízhatósága 10 százalék, a mobilalkalmazás elérhetősége pedig mindössze 9 százalék számára volt lényeges.