Az Ethiopia Kereskedelmi Bank hibáját szombaton kora reggel fedezték fel az ügyfelek, rájöttek, hogy jóval több készpénzt vehetnek ki, mint amennyi számlájukon van. Több mint 40 millió dollárt vontak ki vagy utaltak át más bankoknak. Több órába telt, mire az intézmény befagyasztotta a tranzakciókat. A pénz nagy részét az állami diákok vonták ki a bank forgalmából – mondta Abe Sano bankelnök.

A hibáról üzenetküldő alkalmazásokon és telefonhívásokon keresztül értesítették egymást az egyetemeken.

Hosszú sorok alakultak ki az egyetemi bankautomatáknál, és egy nyugat-etiópiai diák azt mondta a BBC-nek, addig vettek fel pénzt, amíg a rendőrök meg nem érkeztek az egyetemre, hogy megállítsák őket.

Több mint 38 millió ember rendelkezik számlával a 82 évvel ezelőtt alapított CBE-nél.

A pénzügyi szektor irányító testületeként működő etióp központi bank vasárnap közleményt adott ki, amely szerint hiba történt a karbantartási és ellenőrzési munkálatok során.

A CBE megerősítette, nem érte kibertámadás, az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, mivel személyes fiókjaik sértetlenek. Legalább három egyetem adott ki közleményt, amelyben azt tanácsolják a hallgatóknak, hogy adják vissza a nem övékként kapott pénzt, amelyet a CBE-től elvettek.