Mivel egyre több ember él itthon a szegénységi küszöb környékén, sokan úgy próbálnak meg némi pluszbevételhez jutni, hogy kijárnak az erdőbe gombát gyűjteni, majd eladni azt - mondta dr. Zacher Gábor toxikológus a hazipatika.com-nak arról, hogy milyen nagy társadalmi problémát jelent a megélhetés nehézsége, amely miatt megnövekedhet a gombamérgezések száma.

A törvényi előírások szerint egyetlen személy alkalmanként legfeljebb két kilogramm gombát szedhet a hazai erdőkben.

A kosár tartalmát gombaszakellenőrrel kell jóváhagyatni, mert a gombamérgezéses esetek hátterében gyakran figyelmetlenség vagy a gombafajták megkülönböztetéséhez szükséges kellő ismeretek hiánya áll.

Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb.

Az emberek az Egyesült Államokban élik túl legnagyobb arányban a gyilkosgalóca-mérgezéseket, ennek oka pedig az, hogy az ottani gyilkos galócák amanitintartalma jóval alacsonyabb, mint nálunk – mondta a toxikológus.

A gyilkos galóca okozta mérgezés tünetei többnyire késleltetve, 12-16 óra elteltével jelentkeznek.

Mire a heves szervezeti reakció kialakul, sok esetben már visszafordíthatatlanok a károsodások

 

 – hangsúlyozta dr. Zacher Gábor.

Drámai, hogy mára milyen sok hiányzik a családi kasszákból

Egy friss felméréséből kiderült, hogyan spórolnak a magyarok a rezsiköltségeken, illetve mennyire terheli meg a pénztárcánkat az idei fűtési szezon. Bővebben >>>