A Cofidis Hitel Monitor friss kutatásából kiderült, hogy mire számítanak a magyarok az idei szezonális költségek összegével kapcsolatban: bár a legtöbben nyaraláskor és karácsonykor lépik túl a tervezett havi keretüket, az idei ősz ugyancsak megterhelőnek ígérkezik a családi kassza számára.

A magyarok 53 százaléka számít a következő hónapokban extra kiadásokra: a legjelentősebb tételeknek a ruházati cikkek, az iskolakezdéshez szükséges felszerelések, az otthonfelújítások, az utazások, valamint az egészségügyi kezelések bizonyultak.

A vállalat felmérése szerint a magyarok negyede úgy gondolja, hogy a most előttünk álló fűtési szezon átlagosan 124 ezer forinttal megterhelőbb lesz a tavalyinál, erre a lakosság több mint fele pedig előre felkészül: 14 százalékuk a rezsiszámlára takarékoskodik, 19 százalékuk jóval előre megveszi a tüzelőt, 28 százalékuk pedig már most fizeti az általányt.

A 18-69 éves korosztály 62 százaléka készül tudatosan a rezsicsökkentésre a következő egy évben: harmaduk alacsonyabb hőmérsékletre fűti a lakást, ötödük pedig takarékosabb háztartási gépeket vásárol.

Sokan azonban jóval korábban elkezdték a rezsiszámla faragását, így már tavaly a magyarok 19 százaléka energiatakarékos világításra váltott, kilenc százalékuk új gépeket szerzett be, nyolc százalékuk jól szigetelő nyílászárókat vásárolt. A háztartási gépek népszerűségét szemlélteti, hogy 42 százalékos részesedéssel vezetik az áruhitelcélok listáját is.

Hogy áll családi kassza?

A háztartások borúlátása május óta valamelyest enyhült, ám továbbra is mínusz 20 pontot mutat a Cofidis családi kassza hangulatindex. Nem csoda, hiszen a magyarok erősen megérezték az áremelkedések hatásait, sőt, tavaly júliushoz képest további 50 ezer forinttal több, átlagosan 200 ezer forint hiányzik a családi kasszából.

A megkérdezettek csupán 25 százaléka jön ki kényelmesen a fizetéséből, a válaszadók háromnegyedének azonban magasabb jövedelemre lenne szüksége.

Az érintettek 17 százaléka szerint segítséget jelent a SZÉP-kártya, amivel már a hidegélelmiszerért is fizethetünk, valamint 43 százalékuk az online árfigyelő rendszer alapján dönti el, hogy melyik üzletbe megy vásárolni.

A havi megélhetés jelentősen megemelkedett költségei azonban nem csak a takarékoskodásra buzdították a magyarokat, a munkavállalók egyhatoda tervez munkahelyet váltani a magasabb jövedelem reményében:

a 30 év alattiak 29 százaléka készül, a 18-69 éves munkavállalók pedig még akkor is a többet fizető munkahelyet választanák, ha nem felel meg az eddigi tanulmányaiknak vagy tapasztalataiknak.

Nem meglepő módon a hitelfelvételi kedv sem csügged, a magyarok 10 százaléka venne fel hitelt a következő egy évben, a legtöbben pedig a kedvelt személyi kölcsön mellett tennék le a voksukat. Az, aki nem lakásfelújításra költene, átlagosan 1 280 00 forintot venne fel.