Az Európai Uniós szankciókra válaszként Fehéroroszország kormánya 2022 első napjától kezdve élelmiszer-embargót vezetett be, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada területéről érkező termékkekkel szemben.  

Nincs szükség előredátumozásra 

Üzbegisztán, Vietnam, Kína, Oroszország, Törökország, Grúzia, Argentína, Mexikó és Bolívia mellett

egyre több élelmiszer csomagolásán figyelhető meg származási országként feltüntetve „Litvánia“.

A közép-európai és kelet-európai piacot ismerve azt gondolhatnánk, hogy a drága egzotikus magvak és gyümölcsök sokáig ácsorognak a boltok polcain vevőre várva, azonban a beszállítási idejük többnyire friss, legkorábban 2022 decemberi – közölte a Szalidarnaszc fehérorosz lap. 

Nem tud Fehéroroszország saját hagymát termeszteni? 

A vöröshagyma szállítmányt jelenleg Oroszország szolgáltatja, azonban az ára így majdnem kétszerese, mintha belföldi piacról szerezné be a fehérorosz piac.

A vásárlók körében általános az elégedetlenség, hiszen egy alapélelmiszerről van szó.

Igaz, hogy az import hagyma ára általában 4 rubel, míg a fehérorosz hagyma csak 1,8 rubel, jelentős méret- és minőségkülönbségek is felfedezhetők. Az orosz termény méretre is sokkal nagyobb, a helyben termesztett hagymák viszont aprók és néhol feketék – feltételezhetően az agrárium romló teljesítménye miatt. 

Gyorsfagyasztott áruból nemzeti ételek

Fagyasztott áruval szemmel láthatóan tele vannak a minszki szupermarketek hűtőládái. A zöldségkeverékeket azonban leggyakrabban a szomszédos Lengyelországból hozzák és a minőségével nem tudja felvenni a versenyt a hazai termék. 

 

A vásárlók szerint ezeknek is jelentősen megugrott az ára az elmúlt évben 4 rubelről legalább 6 rubelre, de a választékban megtalálható török, orosz és fehérorosz termék is.

Az importőrök legszínesebb palettája a gyümölcs- és zöldségosztályon található. Ott a vásárló találkozhat:

  • török és marokkói narancsokkal;
  • spanyol és olasz körtével, amely Hollandiából és Belgiumból származik (amelyik Kínából származik az kétszer olyan drága);
  • dél-afrikai szilvával;
  • elefántcsontparti kókusszal;
  • ecuadori vagy costa ricai banánnal;
  • görög eperrel;
  • dél-afrikai szőlővel és;
  • thaiföldi mangóval.

A fehérorosz konyhához elengedhetetlen alapanyagokat külön jelzéssel látják el. Ilyen például a burgonya, sárgarépa, hagyma, cékla, káposzta, friss uborka és különböző zöldségek.

Svájci csokoládé helyett...

A svájci és belga csokoládék helyett a polcokon a fehérorosz hatóságokkal barátságos Iránból, Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből származó importtermékek találhatók. Vannak olyan boltok is, amelyekben a hagyományos török édességek külön polcokat foglalnak el.

A bőség zavara a svájci csokoládé nélkül is jelen van, hiszen

a polcok több mint felét az oroszországi gyártók termékei foglalják el, melyek összetevőiben a kakaóvaj helyett annak mesterséges megfelelője található: a gumiarábikum.

A legtöbb fehérorosz kiskereskedelmi lánc meglepően egy helyről importálja a csokoládét: az oroszországi Perm városából, ahol egy óriási cukrászati központ található.