Draghi jelenleg az EU nevében ír jelentést a versenyképességről, amelyet júniusban tesznek közzé. Szombaton Gentben találkozott az uniós pénzügyminiszterekkel, hogy ismertesse diagnózisát.

Mario Draghi arra figyelmeztetett, hogy az a három pillér, amelyre az EU sikere sokáig támaszkodott – az olcsó orosz energia, a Kínába irányuló jövedelmező export és az Egyesült Államok katonai védelme – vagy már eltűnt, vagy kétségessé vált.

A lépéstartáshoz szerinte hatalmas összeget kellene befektetni, az európai magánmegtakarítások becsatornázásával, mert az állami pénzek soha nem lesznek elegendőek.

Egy segítője szerint azonban uniós szintű forrásokat is kért – írja a Politico

A belga miniszterelnök támogatja az uniós alapot

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta, hogy támogatni kell az ipart, mivel az energiaköltségek Európában sokkal magasabbak, mint az Egyesült Államokban és Kínában. De Croo célzott európai szintű befektetések mellett érvelt, hangsúlyozva az ipari klaszterek fontosságát a hatékony és stratégiai fejlesztés szempontjából.

Szerinte a nemzeti támogatásokkal az a probléma, hogy gyakran önkényesek, és hajlamosak figyelmen kívül hagyni a határokon átnyúló ökoszisztémákat.

Meg kell erősíteniük az európai ökoszisztémákat, vagy a lehető leghamarabb meg kell szüntetni őket

– tette hozzá De Croo.

De Croo rámutatott, hogy az EU legsikeresebb ipari klaszterei az úgynevezett kék banánban, a Benelux államoktól Észak-Olaszországig terjedő régióban találhatók, ami egy mélyen összefonódott ökoszisztéma, és szerinte nincs értelme ezt nemzeti szinten támogatni.