Deutsche Bank többet fektet be az ázsiai és csendes-óceáni piacokra, hogy a kínai-amerikai feszültségek közepette megnyerje az európai hitelezőket kereső ügyfeleket, és hogy profitáljon a régió más nagy piacokhoz képest magasabb gazdasági növekedéséből – mondta Christian Sewing, a bank vezetője.

„A tőkeallokáció, a technológiai allokáció és az emberek allokációja szempontjából az az irány, hogy több erőforrást irányítsunk az ázsiai és csendes-óceáni térségbe” – mondta a legnagyobb német bank vezérigazgatója a Reutersnek adott hongkongi interjújában.

Christian Sewing szerint, aki 2018-ban vette át a hitelintézet irányítását, Ázsia magasabb haszonkulcsot kínál, mint más régiók. A bank 15 ázsiai-csendes-óceáni piacon működik, és globális bevételeinek mintegy 15 százalékát ebben a régióban realizálja. A bank idén eddig mintegy 60 ügyvezető igazgatót vett fel globális befektetési bankjának folyósítási és tanácsadói üzletágába, egyharmadukat Ázsiában, többnyire Hongkongban és Kínában.

A vezérigazgató elmondta, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térségben az ügyfelek tanácsadás iránti igénye jóval nagyobb, mint két-három évvel ezelőtt.

A geopolitikai bizonytalanságok és a vállalatok banki kapcsolataik diverzifikálására való hajlandósága miatt Sewing szerint az ügyfelek legalább egy európai bankkal szeretnének együtt dolgozni.

Az amerikai-kínai kötélhúzás nyertese Európa lehet

A Deutsche Bank Wall Street-i társai egyre inkább két pad között találják magukat, mivel a kínai-amerikai feszültségek továbbra is lappanganak, és az amerikai-kínai szétválás forgatókönyvei a mindkettővel szemben kitettséggel rendelkező vállalatok iránti bizalmat is megterhelik.

Minden egyes ügyféltalálkozón azt a mondatot hallom, hogy alternatívát szeretnének az amerikai bankokkal szemben, és ez az a kitörési pont, amelyet megcélzunk, és amelyért versenyben is vagyunk

– jegyezte meg a vezérigazgató.

A kínai gazdaság lassulásával és annak a bank üzletmenetére gyakorolt hatásával kapcsolatban Sewing elmondta, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának 5 százalékos éves növekedési célja még mindig magasabb, mint amit sok más ország kitűzött magának. „A következő néhány évben a geopolitikai feszültségek és az egyes piacok gazdasági lassulása ellenére az ázsiai és csendes-óceáni térség gyorsabban fog növekedni, mint a világátlag” – összegzett a Deutsche Bank vezetője.