Érden napi szinten a kisebb átmérőjű, 300 km hosszú csőhálózaton átlagban 3-4 csőtörés történik normál üzemmenet mellett. A karácsony előtti vízhiány azonban még a legerősebb idegzetűeket is próbára tette. Szakemberek azóta alaposan megvizsgálták és feltárták az okokat, amiket az érdi vízmű (ÉTV) múlt hétfői taggyűlésén prezentáltak a tulajdonos önkormányzatoknak.

Arra már korábban fény derült, hogy a problémát a város vízellátásáért felelős, a kistérség stratégiai fontosságú, 600 mm belső átmérőjű azbesztcement csővezeték meghibásodása okozta, a hiba Érd és Diósd határán, a Homokbánya úti szakaszon keletkezett.

Az orosz gyártású azbesztcement vezeték több mint 50 éves, amelyet 2013-ban nem az Érd és Térsége Vízmű Kft, hanem maga az érdi önkormányzat újítatott fel úgy, hogy támogatást hívott le rá a Svájci Alapból. Az Érd Most! portál birtokába került jelentésből megtudtuk: a szakértők szerint a csőtörés oka egyértelműen bélelési hiba, vagyis a 11 évvel ezelőtt végzett munkák  hanyagul lettek elvégezve. Ráadásul nem világos miért hagyták meg ezt az 50 éves csövet, amikor a nyomóvezeték másik részét anno kicserélték modern fémvezetékre. A százhalombattai céget, amelyik annak idején a bélelési beavatkozást végezte, időközben már fel is számolták.

Az említett 160 méter repedt bélelésű cső cseréje 130-160 millió forintba kerülne, ha a teljes 600-as azbesztcsövet szeretné kicserélni a város, az megközelítőleg 1,2 milliárd forintot emésztene föl. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezen neuralgikus szakaszon kívül rengeteg azbesztcső tekereg Érd alatt, amit a városvezetés szeretne kicserélni. Már ha lesz rá pénze – írta meg a portál.

 

 

 

Víz nélkül maradhatnak a déli agglomerációban élők

Pénteken érkezhet az alkatrész, szombaton tölthetik fel a rendszert, ha minden sikerül. Hatalmas csőtörés okozott vízhiányt Érden és Törökbálinton.