Végül úgyis az adófizetők állják a víziközművek felújításának árát – vélekedett a megkérdezettek csaknem kétharmada a Publicus Intézet Népszava megrendelésére készített július végi közvélemény-kutatásában, amelyben a többi között a hazai vízi közművek helyzetéről készítettek felmérést.

A válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy bár a kormány segítette az embereket az alacsony vízdíjjal, de úgyis nekik kell majd kifizetniük az egy évtizede alacsonyan tartott díjak miatt elmaradó karbantartások és fejlesztések árát.

A problémáról, miszerint a befagyasztott vízdíjak és a szolgáltatókat sújtó adók miatt az elmúlt évtizedben nem jutott elég pénz a vezetékek karbantartására, a megkérdezetteknek 59 százaléka hallott.

Vízhiányt a megkérdezettek alig 6 százaléka tapasztalt, csőtörés viszont már jóval többeket, a válaszadók több mint ötödét érintette.

  • Az összes válaszadó 67 százalékának egyelőre nem tűnik úgy, hogy gyakoribbá váltak volna a vízszolgáltatással kapcsolatos problémák,
  • saját otthonában 94 százaléknak nincsen gondja a vízszolgáltatással.

Mit nekünk vízdíj, a medencés házakért megy a tülekedés Fokozódik a kereslet az ilyen extrával rendelkező kertes házak iránt. Bővebben >>>

Fokozódik a kereslet az ilyen extrával rendelkező kertes házak iránt. Bővebben >>>

A megkérdezettek ötödének a lakásrezsi alig 1-5 százalékát teszi ki a víz- és csatornadíj.

  • 13 százalék szerint az 5-8 százalékát,
  • 14 százalékuk számolt 8-12 százalékkal,
  • minden tizedik ember ennél is többre becsülte,
  • több mint 30 százalékának viszont fogalma sincs róla.

A válaszadók 76 százaléka megfelelőnek tartotta a vízdíj összegét, míg 15 százalék sokallta, 2 százalék kevesellte.

Budapesten alig 22 fillérbe kerül egy liter víz, azaz köbméterenként 218 forintba, de a településeken fizetendő vízdíjak között többszörös a különbség. Az előállítás valós költsége Budapesten a jelenleginek körülbelül a kétszerese. A hálózat rekonstrukciójára és a hatékonyabb működést biztosító fejlesztésekre is fedezetet teremtő díj nettó 900 forint lenne köbméterenként.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy mit szólnának ahhoz, ha egységes tarifa-rendszert vezetnének be, vagyis mindenütt ugyanannyit kellene fizetni az egész országban.

A válaszadók

  • 55 százaléka támogatná ezt,
  • az ellenzők aránya 29 százalék,
  • 16 százalék nem tudta eldönteni.

A megkérdezettek többsége – 71 százalék – rossznak tartotta azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a lakossági és az ipari fogyasztók ugyanannyit fizetnek a vízhasználatért.

Főváros: Nem lesz víz-díj-e-me-lés

Nem emelné a Fővárosi Önkormányzat a lakossági vízdíjat, csak azt szeretné elérni, hogy a gazdasági szereplők piaci áron kapják a vizet. A főpolgármester-helyettes szerint fenntarthatatlan, hogy a bevételek duplájába kerül a víz előállítása Budapestnek. Bővebben >>>