Sorozatos csőtörések nehezítik a déli agglomeráció életét. Néhány nappal ezelőtt pedig egy stratégiai fontosságú 600 mm-es vezetékből ömlött a víz. Ezen keresztül érkezett a víz Budapest-Csepel irányból Érdre – közölte Földvári László, törökbálinti önkormányzati képviselő. 

A helyi politikus szerint mivel a vezetékhez két speciális csőkötő idomot is külföldről kellett megrendelni, ami várhatóan csak pénteken érkezhet, így számolni kell az esetleges vízhiánnyal.

Azóta további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), a kormány segítségét várja a törökbálinti polgármester.

Komplex probléma a régió vízellátása, ráadásul nemzetgazdasági kérdés, hogy Törökbálinton legyen elegendő víz, hiszen számtalan beruházó és vállalkozó települne a környékre, akiknek egyelőre nem tudunk vizet biztosítani, épp ezért kormányzati segítséget várunk – mondta Elek Sándor, Törökbálint polgármestere az ATV-ben.

Törökbálintra négy csövön át érkezik a víz, de Érden keresztül, és miután Érden óriási lett az ivóvízigény – mert az elmúlt időszakban 10 ezerrel nőtt a lakossága –, nekik kevesebb víz jut.

A rendszert mindenképpen fejleszteni kell, de ez 5,6 milliárd forintba kerülne

– mondta, majd hozzátette: biztonságosan akkor lesz víz, ha megérkezik az alkatrész, amelyet péntek reggel kezdenek beszerelni, ha minden jól megy, az szombatra kész van, és ezután töltődhet fel a rendszer, amely a kedd esti adatok szerint 38 százalékos töltöttségen volt, de folyamatosan fogy.

Törökbálinton bezárt az iskola, és nincs óvoda, bölcsőde sem a vízhiány miatt.

Érd város polgármestere takarékosságra intette a lakosságot.

A helyi lakosoknak úgy próbálnak segíteni, hogy akinek szükséges, visznek palackos ivóvizet, de tervezik, hogy a tűzoltóktól kérnek lajtoskocsit.

Csőzik László arra is figyelmeztetett, ha nem cselekednek azonnal az érdiek, akár el is apadhatnak a vízcsapok.

Végül úgyis az adófizetőknek kell állni a víziközművek felújítását a magyarok többsége szerint

Egy friss felmérés szerint a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy bár a kormány segítette az embereket az alacsony vízdíjjal, de úgyis nekik kell majd kifizetniük az egy évtizede alacsonyan tartott díjak miatt elmaradó karbantartások és fejlesztések árát. Bővebben --->