Egy nappal a sorsdöntő EU-csúcs előtt pattanásig feszültek a diplomaták idegei, miközben a német sajtó szeme is a Putyin-barátként emlegetett Magyarországra szegeződik. Beválhat a magyar miniszterelnök eddigi taktikája, legalábbis az idei utolsó EU-csúcs küszöbén engedékenyre váltott az Európai Bizottság, és sietően értékelni kezdte a Magyarországtól kapott végső válaszcsomagot a gazdasági kohéziós alapokra vonatkozó feltételrendszerük mechanizmusa szerint.

Ez alapján dönthetnek úgy, hogy feloldják a hazánktól visszatartott uniós források egy részét, várhatóan 10 milliárd eurót, cserébe olyan igazságügyi reformokért, amelyeket a kormány végrehajtott, hogy eloszlassa a jogállamisági aggályokat.

Nagy a tét, idegesek Brüsszelben

Az Európai Bizottság úgy érvel, hogy ezzel a lépéssel nem Orbán Viktor megbékítésére van szükség a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, hanem azért, mert Magyarország válaszolt egyes kifogásaira. 

Ám a belga fővárosban tartózkodó diplomaták szerint nagyon is arról van szó, hogy – mivel a Bizottság ragaszkodik Ukrajna finanszírozásához egy módosított, uniós költségvetésből –, Magyarország „kifizetése” összefügg azzal, hogy a miniszterelnök hetek óta hangoztatja: megtorpedózza az ukrán segélycsomagról, és az ország EU-s csatlakozásáról szóló konszenzust. 

Brüsszelben ez sokak számára déjá vu: közeleg az év vége és ismét leszámolás van a magyar miniszterelnök és az államközösség többi tagja között

– értékeli a svájci Neue Zürcher Zeitung.

Az EU végrehajtó hatalma meghátrált Orbán előtt, pedig továbbra sem világos, hogy ezzel a lépéssel elkerülhető-e a csúcstalálkozó akadályozása a vétóval – nyilatkozták képviselők az Euractiv brüsszeli tudósítójának. Feszült kijelentéseik arról szólnak, hogy a magyar vezető egész egyszerűen zsarolja az uniót, amely viszont prioritásként kezeli az Ukrajnával kapcsolatos, kedvező döntéseket.  

A képviselők azért is idegesek, mert miközben a saját országuk válságkezeléséért lobbiznak, az is fenyegeti őket, hogy ha Magyarország megvétózza az 50 millió eurós, ukrán segélyt, kétoldalú megállapodásokat kellene kössenek Kijevvel, amely sokkal bonyolultabb és drágább megoldás lehet. 

Alakul az alku, de megy a matekozás

Brüsszelben már csak amiatt sem lehetnek biztosak a csúcstalálkozó sikerében, mert – miután Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója a Bloomberggel közölte, hogy Budapest kész visszavonni vétóját egy ukrajnai „csomagszerződés” kapcsán, ha Brüsszel beleegyezik a befagyasztott forrásaink feloldásába –, az EU ugyan lépett, ám Magyarország a teljes, mintegy 30 milliárd eurós összeget várja. 

Erre azonban kisebb az esély, mivel 11,7 milliárd euró várhatóan továbbra is befagy az emberi jogok védelmével, a közbeszerzési szerződések odaítélésével és a tudományos szabadságjogok országos helyzetével kapcsolatos kifogások miatt. 

További, 10,4 milliárd eurós támogatás marad zárolva a korrupcióellenes reformok végrehajtásáig, míg Magyarország arra is vár, hogy olcsó hitelt kapjon az EU világjárvány utáni helyreállítási alapjából. 

Orbán kezében a karácsonyi ajándék

Az EU-s diplomaták ezért most azon töprengenek, hogy Orbán Viktor milyen árat ró a csúcstalálkozón hozott döntésére. Sokan attól tartanak, hogy ezúttal nem sikerül meggyőzni a magyar vezetőt. 

„Orbán Viktor mindig tudta, meddig mehet el, és pontosan tudja, mikor kell lemászni a fáról. Sokunk számára világos, hogy valamiféle kompromisszumnak kell születnie, de nem tudni, elég lesz-e neki a pénz” – mondta egy magas rangú diplomata az Euractivnak, hozzáfűzve, hogy végső feltételek szerint márciusra tolódhat az Ukrajnával folytatott tárgyalások kezdete. 

Damian Boeselager, a német Volt európai képviselője szerint teljesen abszurd lenne kompromisszumot kötni olyan elemi fontos programokban, mint az építési alap, és így sípszóra táncolni – idézi a Börsen-Zeitung. Rámutatott:

Grúzia és Bosznia-Hercegovina reményei is szerte foszlanak, ha Magyarország vétóz – holott Orbán Viktor eddig támogatta a pályázatukat.

Ezzel kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta: a gyerekek karácsonyi várakozásával hasonlította össze egy uniós illetékes a nyugat-balkáni vezetők elvárásait, akik szerdán Brüsszelbe utaztak egyeztetésre, de inkább pánikban vannak, mint örömteli várakozásban. 

Mindenki nagyon szeretné tudni, mi lesz a karácsonyfa alatt, ami csütörtökön vagy pénteken derülhet ki. Az államközösség bővítéséről szóló döntés több pénzt hozna a Nyugat-Balkánnak, feltéve, ha Orbán feladja a vétóját. Az uniós államok addig is növelni akarják a Magyarországra nehezedő nyomást – számol be a napilap Németországban, amelynek kancellárja, Olaf Scholz markánsan kiáll Ukrajna mellett.

A Tagesspiegel tovább megy: az EU legnagyobb problémája az, hogy Orbán Viktor kelet felé fordult, mert több hatalmat akar, mint amennyit országának mérete és gazdasági jelentősége megenged neki. Ezért stratégia kell Orbán radikalizálódásának kezelésére – állapítják meg. 

Scholz Putyinra figyelmeztet

Putyin azzal számol, hogy az Ukrajnával való szolidaritás csökkenni fog, miközben továbbra is eltökélt szándéka, hogy katonailag térdre kényszerítse Ukrajnát – áll a német kancellár szerdai kormánynyilatkozatában, amelyben Olaf Scholz kiemelte: továbbra sincs egyetértés az EU-ban arról, hogy az elkövetkező években összesen 50 milliárd euróval hogyan lehet Ukrajna költségvetését stabilizálni. Magyarország még nem egyezett bele – emelte ki a kancellár, aki a Zeit Online által idézett ígérete szerint további segítségért fog lobbizni az EU-nál, emellett a szövetségi alapokból biztosítja a pénzügyi támogatást a háborús országnak – jövőre nyolcmilliárd eurót a fegyverszállításra, hatmilliárd eurót pedig a Németországba érkező ukrán menekültek ellátására fordítanak.

A látszatot fenn kell tartani

Brüsszelben már megszokták az ilyen keresztlövéseket Budapestről. Orbán tavaly decemberben, a döntő csúcstalálkozón ugyanígy meg akart akadályozni egy 18 milliárdos segélycsomagot Ukrajnának, de aztán beleegyezett. Igaz, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal sokkal tovább megy – írta a Stuttgarter Zeitung, amely szerint a színfalak mögött nyilvánvalóan már a legrosszabb forgatókönyvre készülnek az EU vezetői – megpróbálhatják Magyarország nélkül is összekaparni Ukrajna számára a pénzt. 

Amit mindenképpen el kell kerülni, az az a benyomás, hogy az Európai Unió már nem a demokrácia oldalán áll, és ezért kihátrál Kijev mögül az Oroszország elleni harcban – húzta alá a lap.