Az Európai Bizottság jóváhagyta az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben megemelkedett energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására irányuló egymilliárd euró (mintegy 379 milliárd forint) összegű magyar programot – tájékoztatta a távirati irodát a brüsszeli testület.

A magyar programot a március 9-én elfogadott, úgynevezett ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása.

Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja az állami támogatásokra vonatkozó, 2022. március 23-án elfogadott, majd módosított ideiglenes válságkeretet, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok a jelenlegi geopolitikai válságban támogassák gazdaságukat.

A magyar intézkedéssel kapcsolatban a bizottság emlékeztetett:

a program célja, hogy fedezze a földgáz és a villamos energia, valamint az utóbbi közvetlen felhasználásával előállított fűtés és hűtés megnövekedett költségeinek egy részét. A program a rendkívüli energiaár-emelkedések miatti többletköltségekhez nyújtott támogatásból áll, és kölcsönök és garanciák formájában valósul meg.

A pénzügyi szektort, valamint a környezetre lehetségesen károsnak tekintett ágazatokat kivéve az intézkedés minden vállalat előtt nyitva áll, mérettől és ágazattól függetlenül.

Brüsszel indoklásában közölte: a testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel. Az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos az érintett tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez.

  • A kedvezményezett teljes támogatása nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát, és legfeljebb 4 millió eurót tehet ki. 
  • A kedvezményezettek további, az elszámolható költségek 40 százalékát meg nem haladó és legfeljebb 100 millió euró összegű támogatásban részesülhetnek. 
  • Az energiaigényes vállalkozások legfeljebb az elszámolható költségek 65 százalékáig kaphatnak támogatást, amelynek felső határa 50 millió euró. 
  • Ezen túlmenően a különösen érintett ágazatokban működő energiaigényes vállalkozások az elszámolható költségek legfeljebb 80 százalékának megfelelő támogatásra jogosultak, legfeljebb 150 millió eurós támogatási felső határig. 
A támogatást 2023 végéig nyújthatják be a vállalkozások.