Birmingham városi tanácsa pénzügyi válsághelyzetet hirdetett, és az alapvető szolgáltatások finanszírozását leszámítva minden más jellegű kifizetést leállított. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a brit kormányok 2010 óta egy milliárd fonttal csökkentették a város költségvetését.

A munkáspárti többségű városvezetés azért tartja szükségesnek a lépést, hogy az Egyesült Királyság második legnagyobb városának kiadásait ismét stabil alapokra helyezzék. A probléma szerintük már régóta fennáll, csak a helyzet épp mára vált egészen kritikussá.

Birmingham költségvetését szintén megviseli az elszálló infláció, és ezzel együtt a helyiek szociális ellátási költségeinek növekedése. Mindezekkel párhuzamosan az utóbbi időben a helyi iparűzési adóból sem folyik már be akkora összeg.

A városvezetés szerint 87 millió font hiányzik éves szinten a birminghami kasszából: a város éves összköltségvetése 3,2 milliárd font.

Arról nem is beszélve, hogy a központi költségvetésből 760 millió fontot kellene kifizetniük, hogy egy korábbi ígéretnek megfelelően egyenlő bért kapjanak az ugyanabban a pozícióban dolgozó önkormányzati munkatársak. Erre azonban szintén nem áll rendelkezésre jelenleg a megfelelő keret.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője elmondta: Birmingham több mint 9 százalékkal több kiegészítő támogatást kapott a helyi önkormányzatok (city council) számára fenntartott összesen 5,1 milliárd fontos keretből.

A kormány elismeri, hogy a brit városok vezetései momentán komoly nehézségekkel küzdenek, és ezért jelentős nyomás helyeződik rájuk

– tette hozzá a szóvivő, aki ugyanakkor kihangsúlyozta: ezt a problémát alapvetően Birmingham vezetőinek kell megoldaniuk.

Nem Birmingham az egyetlen

A Londontól keletre fekvő Essexben található Thurrock vezetése szintén tavaly decemberben jelentette be, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd, míg a fővárostól délnyugatra fekvő Woking város idén júniusban tette ugyanezt.

A 47 városi önkormányzatot tömörítő brit szervezet már a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy minden tizedik tagja fontolgatja, hogy bejelenti: pénzügyi nehézségekkel küzd. Erre van egy is külön törvényi passzus a briteknél, amelyre hivatkozva hivatalossá tehetik a nyilvánosság és az ország vezetése felé a helyi önkormányzatok, hogy hatalmas lukak tátonganak a könyvelésükben.

 

Jöhet az öncsőd? Eladósodott brit családok millióinak jelent gondot befizetni a rezsiszámlát

Nagy-Britanniában közgazdászok és civil segítők kongatják a vészharangot. Lapunknak nyilatkozó kint élő magyarok közül volt, aki szerint az adósokat segítő brit kormányzati segítség 30-60 napnyi időhúzás, és már egy öncsőddel is jobban jár az ember. Bővebben.

(via AFP/Le Monde)