A pénzmegtakarítás egyben költségcsökkentést is jelent, hiszen ennyivel olcsóbban vásároltunk, de akár extra jutalomként is felfogható. A hitelkártyák utáni pénzvisszatérítés egy hasznos lehetőség mindenki számára, aki pénzt szeretne megtakarítani a vásárlásokból.

Hogyan működik a pénzvisszatérítés a hazai hitelkártyákon?

– ezt a kérdéskört jártuk körbe a BiztosDöntés.hu szakértőivel. A pénzvisszatérítés egy olyan speciális hitelkártya-kedvezmény, amely konkrét pénzvisszatérítést biztosít a hitelkártya számlán bizonyos vásárlások után, éppúgy, mintha azt az összeget a kártyabirtokos maga fizette volna be a hitelkártya számlára.

A pénzvisszatérítés mértéke általában 1 és 5 százalék között mozog, amely a hitelkártyát kibocsátó bank feltételeitől, a vásárlási kategóriától és a kártya típusától függően változik

– mondta az Economx megkeresésére Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője. A visszatérítést általában havonta vagy negyedévente írják jóvá a hitelkártya számlán. A jóváírt összeget újra szabadon fel lehet használni vásárlásra, számlafizetésre, sőt, akár készpénzfelvételre is, bár ez utóbbit annak magas díja és magas hitelkamata miatt nem ajánlja.

A pénzvisszatérítés általában a következőképpen működik: 

  • a kártyabirtokos vásárlást végez a hitelkártyájával;
  • a bank a szokásos módon beterheli a vásárlás összegét a hitelkártya-számlán;
  • a jóváírási időszakban a bank megvizsgálja, hogy mely vásárlások szolgáltak a visszatérítés alapjául, majd a vásárlás összegével arányosan pénzt ír jóvá a hitelkártya számlán, általában havonta vagy negyedévente.

Ezt az összeget érdemes összevetni a hitelkártya éves díjával és az esetleges havi hitelkártya számlavezetési díjjal, mert optimális kihasználás esetén teljesen ingyen vásárolhatunk a hitelkártyával – a vásárlás maga ugyanis ingyenes és a hitel is lehet ingyenes, ha betartjuk ennek szabályait, amire később még visszatérünk.

Sokféle visszatérítés kapható a hazai hitelkártyákon

  • Az Erste Bank Erste Max hitelkártyája akár 4 százalékos pénzvisszatérítést nyújt a belföldi és külföldi vásárlások után – jelenleg ez a legmagasabb általános visszatérítési mérték a magyar piacon. A kártya három üzletkategórián kínál ilyen mértékű visszatérítést: benzinkút, divat és otthon, barkács és kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás és egészség, valamint szórakozás. A három kiválasztotton kívüli összes többi üzletkategóriában a visszatérítés mértéke 1 százalék. Egy évben maximum 96 ezer forint pénzvisszatérítést lehet összegyűjteni.
  • Az UniCredit Bank háromféle hitelkártyát kínál: Kék, Arany és Platina típust: a Kék hitelkártyával évente legfeljebb 30 ezer forintos pénzvisszatérítés kapható, míg az Arany és Platina hitelkártya birtokosa évente legfeljebb 48 ezer forint pénzvisszatérítést kaphat, ha teljesíti a feltételeket.
  • Az OTP Bank két általános visszatérítéses hitelkártyát kínál: az OTP Bonus hitelkártya a belföldi és külföldi vásárlások után 1 százalékos pénzvisszatérítést nyújt – szezonálisan további 2 százalékos pénzvisszatérítés jár például kaphat utazási és szállásköltségekre, vagy épp divatruházatra és sportruházatra –, egy évben pedig maximum 30 ezer forint pénzvisszatérítést lehet összegyűjteni, míg az OTP Bonus Gold hitelkártyával már maximum 50 ezer forint visszatérítés érhető el. A bank kedvezményprogramjával pedig egyes partnereknél értékhatár sincs.
  • A K&H Bank Mastercard hitelkártyája egy általános visszatérítéses hitelkártya, amely legfeljebb havi 4 ezer, évi 48 ezer forint pénzvisszatérítést nyújt. Üzemanyag és utazás kategóriákban például 2 százalékos, élelmiszer, kultúra, divat kategóriákban pedig 1 százalékos a visszatérítés mértéke. 
  • A Raiffeisen Bank két hitelkártyát kínál, amelyek a vásárlások után pontokat gyűjtenek. A pontokat kedvezménykuponokra lehet váltani a bank hűségprogramjában. A Standard hitelkártya birtokosa vásárlásonként 2 pontot, míg a Premium hitelkártya 3 pontot gyűjt – a pontokat mindkét hitelkártyánál 10-40 százalékos kedvezménykuponokra lehet váltani. Mindkét hitelkártya 1 százalékos, de negyedévente maximum 3 ezer forintos visszatérítést nyújt az élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketekben történt vásárlások után.
  • Az MBH Bank GO! hitelkártyája és GO! Platinum hitelkártyája legfeljebb évi 60 ezer forint pénzvisszatérítést kínál. Abban a kategóriában térít vissza 3 százalékot, amelyben az adott hónapban a legtöbbet költötte a hitelkártya birtokosa az adott üzletkategóriák valamelyikében – például szórakozás, tömegközlekedés, benzinkút, vagy épp elektronikai áruházak –, míg a többi vásárlásra 1 százalékos visszatérítés jár, melynek összege havonta maximum 5 ezer forint lehet.
  • A CIB Bank CIB Optimum Hitelkártyája és Mastercard Gold Hitelkártyája 1 százalékos visszatérítést nyújt minden forintban történt vásárlás után, ezen felül a kártyabirtokos kiválaszthatja a kedvenc üzletkategóriáját, amelyben 3 százalékos visszatérítést kap. A pénzvisszatérítés összege negyedévente az Optimum hitelkártyával legfeljebb 7,5 ezer forint, a Gold hitelkártyával maximum 12,5 ezer forint lehet – egy évben így 30 ezer vagy 50 ezer forint gyűjthető össze.

Hogyan használjuk a hitelkártyát, hogy ne költekezzünk túl?

hitelkártyás vásárlások kamatmentesek is lehetnek, ez azonban feltételekkel érhető el. A hitelkártyák akkor biztosítanak kamatmentességet, ha a vásárló az összes költést visszafizeti a havi számlakivonaton szereplő visszafizetési határidőig. Ez az időszak általában 14-45 nap a vásárlás napjától számítva, attól függően, hogy a havi zárás előtt hány nappal korábban történt a vásárlás. Legalább 15 nap általában még a havi zárás napján történt vásárlásokra is vonatkozik.

Ha a vásárló nem fizeti vissza a teljes összeget a visszafizetési határidőig, akkor a fennmaradó összegre kamatot számítanak fel. 

A hitelkártya kamata általában magas, ezért fontos, hogy időben vissza legyen fizetve a költés.

A hitelkártyás vásárlásokra érvényes kamatmentességi időszak nem vonatkozik a készpénzfelvételre és az átutalásra. Ezek a tranzakciók azonnal kamatoznak és előfordul, hogy még magasabb kamattal, mint a vásárlás.

Összességében elmondható, hogy aki betartja ezeket a szabályokat, az a hitelkártyával jár a legjobban a vásárlási kedvezmények és a bankköltség terén más bankkártyához vagy a készpénzes fizetéshez képest.