Nagyon nem mindegy, melyik banknál tartjuk a pénzünket
Nagyon nem mindegy, melyik banknál tartjuk a pénzünket

Nagyon nem mindegy, melyik banknál tartjuk a pénzünket

Mióta vannak pénzintézetek, és milyen emberi szükséglet hívta őket életre? – erre adott választ a Big Picture vendége, Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató senior elemzője.
Horváth Tibor, 2023. november 23. Fotó: Economx

Az aranyérmék és -rudak szállítása nem volt veszélytelen vállalkozás a korábbi évszázadokban. Ezért a pénzeket a kereskedők pénzváltóknál helyezték el, akik erről egy elismervényt állítottak ki. Ezek az intézmények számítanak a bankok elődjének. Később elkezdődött az itt tárolt pénzek kihitelezése.

Váltót akkor állítottak ki a bankárok, ha a vevő nem tudott egyből fizetni pénzzel az áruért. Ezekből alakultak ki az úgynevezett bankjegyek, amihez szükséges volt a készpénz iránti bizalom megteremtése, amiben az állam oroszlánrészt vállalt – mesélte Erdélyi Nóra makroökonómiai elemző, az Economx podcastjának, a Big Picture-nek a vendége.

Hazánkban az első modern pénzintézet a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank volt, amely 1840-ben jött létre, ennek a jogutódja lett a Magyar Kereskedelmi Bank.

Egy bank nem csak arra való, hogy a fizetésünket ide utalják, segítheti a közüzemi számlák fizetését, és csökkentheti a készpénzhasználatot is. A betét- és hitelkamatok közti különbség az, amin a bankok a legtöbb hasznot realizálják. A tranzakciós és kártyahasználati díjak is hozzájárulnak a bankok nyereségéhez.

  • Mi kell ahhoz, hogy egy bank megkezdhesse a működését?
  • Mi a legfontosabb feltétel az alapításnál?
  • Mekkora kockázata van a pénz bankban tárolásának?
  • Hány hitelintézet betéteseit kellett kártalanítani 1990 óta hazánkban?

Mindezekre a kérdésekre választ kapunk a Big Picture-ből, az Economx gazdasági, ismeretterjesztő podcastjéből.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Nagyon nem mindegy, melyik banknál tartjuk a pénzünket

Mióta vannak pénzintézetek, és milyen emberi szükséglet hívta őket életre? – erre adott választ a Big Picture vendége, Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző, az Oeconomus...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.