December elején megismétlődött a novemberi forgatókönyv a lakossági hitelpiacon, csak mutatóban volt olyan bank, amelyik csökkentett valamelyik kölcsönének kamatán. Az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árához pedig még véletlenül sem nyúltak. A Magyar Nemzeti Bank pedig nem állt le a májusi óta tartó kamatcsökkentésekkel, és már az alapkamatát vágta októberben és novemberben, összesen 1,5 százalékkal. 

Az MNB lépései a bankok hitelkamatait befolyásoló referenciakamatokban meg is látszanak, hiszen az önkéntes kamatplafon októberi 9-i alkalmazása óta

  • a 3 havi BUBOR 1,5 százalékponttal,
  • a 12 havi BUBOR 1,39 százalékponttal csökkent,
  • míg a lakáshitelek árazásánál figyelembe vett 5 éves BIRS  1,16,
  • a 10 éves BIRS pedig 0,93 százalékponttal lett alacsonyabb.

Ezekre a változásokra azonban a bankok a lakossági hiteleik áraiban szinte egyáltalán nem reagáltak. 

A bankok a kamatplafon csökkentésére várnak

Ennek a jelzálogkölcsönök esetében az lehet az oka, hogy a bankok valójában előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én, amikor – fejet hajtva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésének – 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleiket. Úgy látszik azonban, hogy ekkor jó időre “kicsökkentették” magukat. 

A minisztérium azonban október végén azt közölte, hogy a lakáshitel kamatplafon mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során tovább csökkenhet. Decemberben tehát várhatóan újabb kormányzati kérés érkezik a bankokhoz. A kérdés csak az, hogy ezt már a novemberi alapkamat-csökkentés megalapozta vagy még kell hozzá az ebben a hónapban várható újabb MNB-vágás. 

A referenciakamatok változása alapján 8 százalékos vagy az alatti lakáshitel kamatplafont is kérhet a gazdaságfejlesztési miniszter a bankoktól,

attól függően, hogy újabb előrehozott csökkentést vár el a kormány tőlük, vagy most kerül majd nagyjából összhangba a referenciakamatok és a kölcsönkamatok mérséklődése – prognosztizálják a Bank360.hu hitel-összehasonlító portál szakértői. 

Mindenesetre ha október után újra ez történik, akkor a lakáshitelek piacán rögzülhet az a helyzet, hogy a kamatokat akkor változtatják a bankok, amikor a kormány a kamatplafon csökkentését kéri, és az összes ajánlat az attól számított bő egy százalékon belül lesz.

A többi hiteltípusnál sincsenek mozgások

A kamatplafon azonban a lakossági piacon csak a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) érinti, a többi kölcsön árát közvetlenül nem befolyásolja. Október eleje óta azonban a személyi kölcsönöknél sem hajtottak végre kamatcsökkentést a bankok, és ebben december 1. sem hozott változást. 

A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain is csak egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett az év utolsó hónapjának elején.

A szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatát 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben mérsékelte az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően. 

A kamatain ugyan nem változtatott egyebekben azonban alapos rendet vágott a lakáshiteleiben decembertől a Raiffeisen Bank. A pénzintézet elsejétől csak 10 éves kamatperiódusú és fix kamat mellett 10 évre felvehető jelzáloghitelt kínál, a többi konstrukció értékesítését felfüggesztette. A Raiffeisen egységesítési lépése nem példa nélküli a piacon, hiszen van olyan nagybank, amelyik már huzamosabb ideje csak végig fix kamatozású lakáshitelt ajánl az ügyfeleknek - emlékeztet rá a Bank360.hu.