Változatos igényekkel és a pandémia éve óta enyhülő aktivitással szerepel a 30-40 év közötti korcsoport a hazai ingatlanpiacon – írja összefoglalójában a Duna House. A megfizethetőbb négyzetméterárak miatt többségük új helyett használt ingatlant vásárolt, a vevői motivációt főként

  • a nagyobb ingatlanba költözés;
  • az első lakás vásárlása adta;
  • vagy az ügyletek 17 százalékában pedig befektetési céllal szerződtek.

A korosztály 62 százaléka a kerttel rendelkező családi házakat részesíti előnyben a Duna House tranzakciós adatai szerint. Jövőre már csak korlátozottan igényelhetnek babaváró támogatást, így 10 millió forint sorsáról dönthetnek még az idén.

A 30-40 év közöttiek körében friss házasok vagy elvált, egykori házastársak, egy vagy több gyermeket nevelők vagy még csak a gyermekvállalás gondolatával barátkozó párok is megtalálhatóak.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint

az ilyen korú ügyfelek többségét kiemelten érintik az állami otthonteremtési támogatások változásai, ezért számukra különösen fontos, hogy csak ingatlan- és pénzügyi szakértői egyeztetés után hozzák meg a végső döntést az idei vásárlás, vagy a kivárás mellett, hiszen élethelyzettől függően akár több tízmilliót is spórolhatnak az otthonteremtés során.

A szegmens kiemelt célcsoportjának tartott korosztály

  • 2019-ben, de még a pandémia sújtotta 2020-as évben is 30 százalék feletti arányban szerepelt mind a fővárosi, mind a vidéki ingatlanpiaci tranzakciók vevői oldalán,
  • 2021-ben még csak enyhébb mértékű csökkenést hozott,
  • 2022-ben a fővárosban 8 százalékponttal, 23 százalékra, vidéken pedig 5 százalékponttal, 28 százalékra esett vissza a vevői csoport jelenléti aránya a 2020-as adatokhoz képest. 

2023 első félévének értékesítési adatai alapján a korcsoporthoz tartozó vevők többsége, 32 százaléka meglévő ingatlanját cserélte nagyobbra, negyedük első lakását vásárolta, jelentős számban, az ügyletek 17 százalékban pedig befektetési céllal szerződtek. 

Felzabálja a családtámogatásokat az infláció

Kiszámoltuk, mennyit érnek 2023-ban a régóta nem emelt adókedvezmények és a családi pótlék. A gyermeket vállalók rosszul, az államkassza annál jobban járt. Bővebben >>>

A Duna House közreműködésével zárt tranzakciókat vizsgálva a 30-40 év közötti vásárlók ötöde a fővárosban talált magának megfelelő ingatlant, 23 százalékuk Pest vármegye településeit választotta, de Baranya vármegye is keresett volt körükben.

Családi házat a szóban forgó korosztály 62 százaléka vásárolt, amelyből használt házra 92 százalékban szerződtek a vevők. Ezekért a megközelítőleg 100 négyzetméteres ingatlanokért országos átlagban 37,2 millió forintot, közel azonos alapterületű újépítésű házra 74,2 millió forintot fizettek.

Lakásvásárlás mellett a fennmaradó 38 százaléka döntött.

  • A legnépszerűbb választás az esetek 59 százalékban a téglaépítésű lakás volt, a 60 négyzetméter körüli ingatlanok 39,3 millió forintos átlagos áron találtak új tulajdonost.
  • Sokan döntöttek a panelba költözés mellett is, ezekért az 55-56 négyzetméteres lakásokért átlagosan 32,9 millió forintot adtak.
  • Elenyésző arányban jelentek meg a korcsoport által zárt tranzakciók között az újépítésű lakások, aki a magas négyzetméterárak ellenére mégis emellett döntött, 78 négyzetméteres otthonokra átlagosan 58,4 millió forintos áron szerződhetett.

Egyre többet fordítottak lakhatásra

A Duna House Barométer adatai alapján az ingatlanárak emelkedésével évről-évre nőtt a 30-40 év közötti korcsoport által otthonteremtésre fordított összeg a fővárosban és a vidéki településeken egyaránt.

Míg vidéken 2020-ban átlagosan 24,2 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásra a korcsoportba tartozó vevők, addig 2023 első félévének eladásai alapján az összeg 45 százalékkal lett magasabb, így már meghaladja a 35,2 millió forintot, cserébe a vásárolt ingatlan mérete változatlanul 90 négyzetméter körül maradt.

A fővárosban letelepedők azonban rosszabbul jártak, az ingatlanérték a pandémia évében mért átlagnál csekélyebb mértékben, mindössze 27 százalékkal, vagyis 11 millió forinttal 52,7 millió Ft-ra nőtt, ugyanakkor az összegért kapott ingatlan alapterülete 73 négyzetméterről 65 négyzetméterre csökkent. 

Erre figyeljen, aki felvenné a babaváró hitelt: másképp számolják a büntetéseket is

Nemcsak a hitelösszeget és az életkori feltételeket módosítják jövő évtől, hanem a babaváró hitel büntetésének számítási módja is változik. Csökken a kamattámogatás mértéke is. Bővebben --->