Társadalmi egyeztetés indul szeptemberben a vezetői engedélyek megszerzési feltételeinek szigorításáról – foglalja össze a Totalcar, amit eddig lehet tudni a lehetséges szigorításról.

A felvetés már csak azért is tűnik jogosnak, mert tele vannak az utak ámokfutókkal, akik valahogy jogosítványt szereztek.

Ennek most vethet véget most az új javaslat a lap szerint.

A közelmúltban az Árpád hídi tragédia váltott ki közfelháborodást, legutóbb pedig a Petőfi hídi celeb-dáridó. Fel is merült, hogy vajon megelőzhető lenne mindez a sofőrök előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálatával. 

Három év alatt ráadásul kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma – írta korábban a Magyar Nemzet. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők nem véletlenül érvelnek az előzetes alkalmassági vizsgálat és a vezetéstől való eltiltás hatékonysága mellett érvelnek. Szándékos bűncselekményekről van szó bizonyos esetekben - hangsúlyozta az InfoRádióban Sógor Zsolt közlekedési szakjogász. Azokban az esetekben, ha utóbb kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor el is tilthatóak a vezetéstől – tette hozzá. 

Az egyre szaporodó közúti agresszió miatt az autósiskolák vezetőinek országos szervezet pszichológia vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést. 

Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, közös munkacsoportot hoznak létre a közlekedési minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról. 

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezetét képviselő alelnök szerint már magába a KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus szakma képviselői beleírnának olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni.

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik.

Az egy külön eldöntendő kérdés lesz a jogszabálymódosítási procedúra elején, hogy milyen oldalról érdemes egyáltalán szigorítani. A magyar sofőrök egy jelentős hányadát ugyanis a szigorúbb előfeltételek sem fogják zavarba hozni, hiszen eleve jogosítvány nélkül vezetnek. Egyeseket pedig a szigorúbb büntetések sem tartanak vissza a járművezetéstől.

Vitaindító: félelmetes és felelőtlen ingyen jogosítványt adni a fiataloknak?

Egy közelmúltban napvilágot látott kormányzati javaslat értelmében 2024-től a középiskolások és a szakképző intézményekben tanulók számára szinte ingyenessé válhat a B kategóriás jogosítvány megszerzése. Egy hazai autósiskola azonban most karcos ellenvéleményt fogalmazott meg a javaslattal szemben. Szerintük nem jó ötlet. Bővebben>>>