Az Országgyűlés 188 igen, 6 nem voks mellett megszavazta A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, azaz a magyar törvényhozás igent mondott a svédek NATO-csatlakozására. 

A dokumentumot csak a Mi Hazánk képviselői nem támogatták (ez a hat nem szavazat), valamint négy képviselő nem nyomot gombot: Gulyás Gergely (Fidesz) betegség miatt van távol, és Szabó Tímea (Párbeszéd) is előre bejelentett hiányzó, hozzájuk csatlakozott még két kormánypárti politikus, Móring József és Kövér László

A fideszesek is túl akarnak lenni a svéd NATO-csatlakozáson

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy hétfőn vegyék napirendre a csatlakozás ratifikálását. Részletek: ITT.

Nem volt egyszerű a történet, hiszen a magyar parlament több mint másfél évi huzavona után ratifikálta Svédország NATO-tagságát. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt hét kedden jelentette be a Facebookon, hogy a Fidesz kész támogatni a svéd csatlakozást.

Magyarország eleinte Törökországgal együtt blokkolta a NATO-bővítést, januárban azonban Törökország jóváhagyta a svédek csatlakozását. Orbán Viktor február 17-i évértékelőjén már arról beszélt, hogy közel a megállapodás, hamarosan lezárulhat Svédország NATO-csatlakozása. Azt szintén elmondta, hogy az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a magyar és a svéd kormány között.

Négy új Gripent kap a magyar légierő – derült ki többek között Orbán Viktor magyar kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök közös múlt hét pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök a bizalom újraépítésének nevezte a folyamatot, amely a két ország közt zajlik, és azt is elmondta: izgalmas, eredményes megbeszélésen vannak túl, és ezen belül is elsősorban a védelmi együttműködés kérdéseiről tárgyaltak.