Stockholm üdvözli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon osztotta meg kedden, hogy azt kérte Kövér László házelnöktől, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját a tavaszi ülésszak első ülésnapján, jövő hétfőn. A házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja. 

Svédország NATO-tagságát sokáig Törökország és Magyarország blokkolta, majd Ankara ratifikálta a belépést, így az Orbán-kormány maradt az utolsó akadály, annak ellenére, hogy a kormányfő megígérte nem mi leszünk az utolsók, aki aláírják az engedélyt. 

Utoljára múlt hét szombaton Orbán Viktortól évértékelőjén hallottuk, hogy közel a megállapodás, azaz, hamarosan lezárulhat Svédország NATO-csatlakozása. Hozzátette, az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a magyar és a svéd kormány között. Sőt az Index utána arról írt, hogy az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a budapesti és a stockholmi kormány között „szuper Gripenekről” is, ezt azonban Ulf Kristersson az Aftonbladetnek adott nyilatkozatában cáfolta. 

Beszéltünk néhányszor az elmúlt hetekben, de nem tudom, pontosan mire gondol

– jelezte a svéd kormányfő. 

Budapestre megyek, az időpontot megerősítése után közöljük – válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. A svéd miniszterelnök az Expressen című lapnak azt is hozzátette, hogy nem akarja a Gripen-megállapodást összekötni a NATO-tagság ratifikációjával. 

A svéd NATO-csatlakozás blokkolását frissen mérte a Publicus a Népszava számára és kiderült megkérdezetteknek csak alig 15 százaléka támogatta az időhúzást.

A felmérésben megkérdezettek 29 százaléka fogadta el azt a választ, hogy a kétharmados kormánypárti többség azért nem vette napirendre eddig a kérdést, mert Svédország bírálta a kormány politikáját. 4 százalék azzal értett egyet, hogy így akartak nyomást gyakorolni az EU-ra a befagyasztott uniós pénzek ügyében 

A fideszes szavazók körében közel annyian támogatják a svéd NATO-tagságot, mint amennyien hasznosnak tartják az ezt akadályozó kormányzat politikát. A kormánypártiak 36 százaléka ugyanis azt mondta, hazánk számára inkább előnyös, hogy a magyar parlament akadályozza Svédország csatlakozását. 

Az összes válaszadó 60 százaléka szerint a Fidesz-KDNP-s képviselők nem saját akaratukból, hanem a kormány álláspontja miatt utasították el eddig a belépés ratifikálását.

Elárulta a NATO-főtitkár, hogy mikorra várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját, amikor Jens Stoltenberg köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is, amiért aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt. Itt tudhat meg többet >>>