Normál menetrendben szeretnék tárgyalni a parlamentben a Pintér Sándorék által múlt kedden benyújtott státusztörvényt – tájékoztatták az atv.hu-t a Fidesz-frakció részéről. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot – amit Pintér Sándor belügyminiszter jegyez – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek múlt kedden, nem sokkal éjfél előtt.

„A pedagógus szakszervezetek, a diákok és támogatóik folyamatosan tiltakoznak, demonstrálnak a státusztörvény ellen, a PDSZ jelezte, hogy Brüsszelhez, az Európai Bizottsághoz fordulnak, mert a tervezetben számos olyan elem szerepel, amiről nem tájékoztatták őket az egyeztetéseken a kormány részéről” – jelentette ki Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Tüntetések lesznek a Kossuth téren

A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront egész hétre területfoglalási engedélyt kért az Országház elé tüntetésekre esetére, mert tudomásuk szerint már ezen a héten megszavazhatja a parlament a státusztörvényt.

Fidesz-frakció részéről azt a tájékoztatást adták, hogy nem sürgősségi, hanem normális parlamenti eljárásban szeretnék tárgyalni és elfogadni a törvényjavaslatot. A parlamenti jogalkotási menetrendben is júniusi- júliusi tárgyalás szerepel. 

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a múlt héten az ATV Startban azt mondta: becslése szerint akár tízezrével is felmondhatnak a pedagógusok a státusztörvény bevezetése után, mert ,,a csend nem rend" így az még nem jelent semmit, ha valaki nem hangosan tiltakozik. Gosztonyi szerint a jövő kifejezetten kilátástalan, hamarosan a szakmai munkát teljesen felváltja a ,,közjószágok legeltetése". 

Tízezrek mondhatnak fel a státusztörvény miatt

Az idei tanév még véget sem ért, de már több mint 1200 tanári, pedagógusi álláshirdetés van a közszolgálati állásportálon, de ha a státusztörvényt elfogadják, akkor ősztől akár tízezer pedagógus is elhagyhatja az iskolákat, vélik a civilek és a pedagógus szakszervezetek képviselői is.

Pintér Sándor belügyminiszter nyolc oldalas levelet küldött a pedagógusoknak, amelyben azt írja, az új teljesítmény-alapú bérrendszerben az életkor nem lesz a bérek meghatározó eleme. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője jogsértőnek tartja a benyújtott tervezetet, amelyet sem a szakszervezetekkel sem másokkal nem egyeztettek.

„A kormány úgy akar átfogó módosításokat bevezetni, hogy erről nem konzultált érdemben az érintettekkel és nem vette figyelembe azokat a követeléseket, amelyeket a pedagógusok, a diákok és a szülők az elmúlt egy évben megfogalmaztak. Nem új jogállási törvényre, benne az oktatásban dolgozók önállóságának csökkentésére, hanem széles társadalmi egyeztetésen alapuló oktatási reformokra van szükség”

írták a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a PDSZ, a PSZ és a TASZ közös közleményében még márciusban.