Ahogy beköszönt a fűtési szezon, sok lakásban a kültéri és beltéri levegő közötti hőmérséklet-különbség miatt nagyon szárazzá válik a levegő. A modern nyílászárók mellett azonban az is előfordulhat, hogy a páratartalom túl magasra szökik egyes helyiségekben. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) egészségügyi szempontból a 30 és 50 százalék közötti relatív beltéri páratartalmat jelöli ki az ideális sávnak, hozzátéve, hogy a 60 százalékot semmiképpen ne haladja meg. A frissen mosott ruhák lakásban történő teregetése jelentősen befolyásolhatja ezt az értéket, különösen a hidegebb hónapokban, amikor ritkábban szellőztetünk – írja a Házipatika

A száraz levegő irritációt okozhat

Mindenekelőtt érdemes beszerezni otthonra egy higrométert, amelynek segítségével nyomon követhetjük a lakás beltéri páratartalmának alakulását, ezáltal észrevehetjük, ha szükség lenne párásításra, vagy éppen ellenkezőleg, ha túl nedves a levegő. A száraz levegő ronthat az asztmások állapotán, illetve irritálhatja a szemet és a nyálkahártyát is, ezért érdemes odafigyelni. 

Ilyen esetekben fontos tehát az óvatos párásítás. Elektromos párásítók mellett hosszú távon hasznosak lehetek az otthon tartott virágok és cserepes növények. Többek között jó megoldás az is, ha bent teregetünk ki egy szárítóállványra, hiszen a mosott ruhákból a száradás során sok víz kerül a levegőbe.

Párából is megárt a sok

Ha tartósan magasra szökik a beltéri páratartalom, az éppúgy káros lehet. A Manchesteri Egyetem egy korábbi közleményében felhívta a figyelmet, hogy

a szárítón, radiátorokon száradó ruhák hatására akár 30 százalékot is ugorhat az adott helyiség levegőjének páratartalma.

Ilyenkor bizony előfordulhat, hogy a páratartalom bőven 60 százalék fölé szökik, aminek eredményeképpen a lakás legeldugottabb pontjain elszaporodhatnak a penészgombák. Ez allergiás panaszok forrásává válhat, de szintén súlyosbíthatja az asztmás tüneteket, valamint legyengült immunrendszerű betegeknél akár légúti fertőzést is okozhat. A penészesedés mellett a háziporatkák megjelenésének is kedvez a kelleténél magasabb páratartalom. 

A túlzott párásodás legjobb ellenszere ilyenkor, ha lehetőség szerint inkább kültéren, például az udvaron, teraszon, erkélyen teregetünk télen is. Amennyiben ez nem megoldható, úgy rendszeres szellőztetés révén szabadulhatunk meg sok nedvességtől, illetve érdemes lehet megfontolni egy páramentesítő vagy szellőztető készülék, berendezés beszerzését.