Az Indigo Invitational nevű verseny résztvevők egy éven át nyers farmert hordanak, azaz sosem mossák ki azt. Hogy miért, annak egyszerű oka van: a szappanos, tisztítószeres víztől a farmerek idővel elveszítik eredeti, indigókék színüket, valamint az anyaguk is puhábbá válik.

A stratégia olyannyira népszerű, hogy még a Levi's vezérigazgatója is követi.

A verseny egyik agytrösztje, Bryan Szabo úgy fogalmazott a BBC Culture-nek, hogy 2010-ben, az első farmernadrágja megvásárlásakor kezdte el követni a low-wash életmódot. Elmondása szerint az volt a legnagyobb furcsasága, hogy mennyire büdös farmert hord. Mint mondta, Budapesten találkozott leendő feleségével, a farmer szaga pedig a kapcsolatuk egyik főszereplőjévé vált.

Becslése szerint a jövő januárban negyedik alkalommal megrendezett Indigo Invitational versenyzői közül többen is 150-200 alkalomig halogatják a nadrág első mosását. Van, aki azonban soha nem mossa ki.

Ehelyett egy éjszakán át szellőztetik őket vagy UV-fény alá teszik.

Tisztaság, de nem vegytisztaság

Nem csak a farmerfanatikusok vallanak hasonló elveket: 2019-ben Stella McCartney divattervező azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elmondása szerint kevésszer mos ruhát.

„Nem cserélném le minden nap a melltartómat, és nem dobom be a cuccot a mosógépbe csak azért, mert már elhasználódott. Én magam is hihetetlenül higiénikus vagyok, de nem rajongok a vegytisztításért" – nyilatkozta a Guardian brit lapnak. Megint mások esztétikai megfontolások helyett inkább az emelkedő villamosenergia-költségek miatt gondolják újra a mosási szokásaikat. 

Mark Sumner, a Leedsi Egyetem fenntartható divatszakértő tanára szerint a mosás az egyik legrosszabb dolog, amit egy ruhadarabbal a tartósság szempontjából tehetünk, mivel a mosás során a ruhadarabok elszakadhatnak, összemehetnek és elveszíthetik a színüket. Az oktató kollégájával, Mark Taylorral Sumnerrel azt tanulmányozza, hogy a háztartási mosásból származó mikroszálak hogyan kerülnek a tengerekbe.

Nincs képlet a helyes mosásra

Habár szerinte a környezet szempontjából a ruhamosás gyakoriságának csökkentése a helyes döntés, nem támogatja a teljes mosógép-moratóriumot. Úgy véli, meg kell találni az egyensúlyt, mivel a ruhák mosása orvosi és higiéniai okokból fontos, például az ekcémás emberek számára, valamint az emberek önbecsülése szempontjából is.

A kutatók szerint a mosási szokások terén nincsenek átlagok, mindenki más-más mosási hőmérsékletet, mosási ciklusokat, valamint különböző szín- és anyagkombinációkat használ. És maguk a tudósok is ugyanazokkal a dilemmákkal szembesülnek: „Azt hiszem, már 30 éve foglalkozom textíliákkal és tudnom kellene, hogy nem szabad együtt mosni a pamutot a műszálas, a fehéret a színes ruhákkal. De őszintén szólva nincs rá időm.” – mondja Sumner.

Mosás 30 vagy 40 fokon? Nagyon nem mindegy

Ha a 40 fok helyett 30 fokon mosnának a háztartások, évente 27 kiló szén-dioxiddal menne a környezetbe. Az Electrolux kutatása szerint a háztartások 47 százaléka szerint az alacsony hőfokon koszos marad a ruha, 21 százalékuk pedig megszokásból mos melegebb vízzel.