Egy friss rendelettervezet alapján nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéken működő fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elutasítja a tervezetet. Szerintük a kormány ezzel azt kockáztatja, hogy egy-egy ottani beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tudna konzultálni, ugyanis a fiókgyógyszertárak jó része olyan településeken található, ahol egész egyszerűen nem működik állandó orvosi ellátás.

Mi, a kamara részéről, most is ugyanazt az elvet valljuk, nevezetesen, hogy a gyógyszertárak nyitvatartási idejében – függetlenül attól, hogy az közforgalmú vagy fiókgyógyszertár – folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét

mondta az InfoRádióban Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

Kiemelte: a jogszabálymódosításnak beláthatatlan következményei lehetnek a betegbiztonságra nézve.

Ráadásul van egy szakmai szabály is, amelynek értelmében akár el is lehetetlenülhet a működés.

Amikor a beteg ugyanis gyógyszereket kér, akkor az ott tartózkodó szakasszisztens nem végezhet el minden expediálási tevékenységet. „A jogszabály jelen pillanatban nem ad jogot a szakasszisztenseknek az EESZT rendszerbe való betekintésre, csak a gyógyszerészeknek” – mondta a kamarai elnök.

Hankó Zoltán jelezte: az MGYK összegyűjtötte javaslatait és több mint két évvel ezelőtt készített egy anyagot, ami „azóta is ott van a minisztérium asztalán.” A tanulmányban vidéki gyógyszerellátási problémák kezelésére adtak javaslatokat. Szerintük nem az a megoldás, hogy nem kell gyógyszerész a gyógyszertárba, hanem az, hogy megnézzék, mi szükséges ahhoz, hogy mindenhol biztosított legyen az ellátás.