Cegléd melletti Tápiószentmártonban élő őstermelő méhész öt éve foglalkozik óriástökök termesztésével, most pedig nem csak személyes rekordját döntötte meg, de talán egész Magyarország legnagyobb óriástökét nevelte fel – számolt be róla az agroinform.hu.

Az első évben 80 kilóst sikerült, a másodikban már 378 kilogrammost takaríthattam be, aztán 630, tavaly pedig már 717 kilós volt. Idén pedig már 865 kilós lett a legnagyobb

– mesélte. Hozzátette, hogy célja az, hogy egy több 900 kilogrammos óriástököt is felnevelhessen.

A monumentális termést trélerrel szállítják versenyekre és kiállításokra, legutóbb pedig Szerbiában került megrendezésre egy ilyen esemény:

Kókai Tibor már a tavalyi termésével rekordot döntött, idén pedig sikerült túlszárnyalnia önmagát is.

E hét szombaton rendezik meg Martonvásáron a magyar tökmérő versenyt, én nagyon bízom abban, hogy ott is az első helyen végzünk és magyar rekordot állítunk fel.

– mondta. Kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a tököket a méhészet közelében neveli, a siker egyáltalán nem a méhek munkájának tudható be. A férfi ugyanis maga porozza a virágokat, ezután pedig lehálózza őket, hogy a méhek ne keverjék össze másik fajtával.

Azonnal látom, ha valami nem stimmel velük, ha kell, szellőztetek, párásítok, locsolok és akár 2-3 órát is tudok velük foglalkozni. A növény jelzi, ha jól érzi magát, idén például a 220 négyzetméteres fóliasátramat két tök benőtte, befutotta az indáival. Egy-egy növény 5-600 levelet hoz, az indákat kacsozom, betemetem, hogy legyökeresedjenek, így sokkal nagyobb mennyiségben tud vizet és tápanyagot felvenni, nyáron van olyan nap, amikor 500 liter vízzel öntözök. A kötött terméseket válogatom és ritkítom.

– vázolta. Tibor azt is elárulta, hogy a sikert már a vetéssel megalapozza, hiszen az ő magjai 36 óra alatt kicsíráznak, ami erős vitalitást jelez. Különös figyelmet fordít a növények védelmére is, leginkább az atkák, a tetvek, a lisztharmat és a peronoszpóra ellen küzd.

Elmondta azt is, hogy egy jó minőségű mag akár 200 ezer forintba is kerülhet, de a gazdának minden pénzt megér.