Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívott termékeket bármelyik Lidl üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik

– közölte a Nébih.

A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott terméket ne fogyasszák.

Nébih honlapján ismerteti, hogy a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyaga, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett.

Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették – ismerteti honlapján a Nébih. 

Mérgezésveszély: bajban van, aki ilyen mirelit zöldséget vásárolt

Veszélyes zöldségkeveréket hívtak vissza a forgalomból. Émelygést, hányást, hasi görcsöket és hasmenést is okozhat a glikoalkaloid-mérgezés. Bővebben >>>