Ágh Attila szerint, kumulatív, egymást erősítő folyamatok játszódtak le Magyarországon a közelmúltban. 2023-ban súlyos gazdasági válság társadalmi válsággá alakult miután 15 százalékkal csökkent az életszínvonal. Jól látszott, hogy a Fidesz nem képes kezelni a gazdasági-társadalmi válságot, de az ellenzék sem képes stratégiát alkotni, kiutat mutatni - tette hozzá.  A politológus a Népszavának adott interjújában kifejtette, hogy a magyarországi viszonyokat nem lehet a nyugati mintákat követve értékelni, hiszen a Fidesz körül kitört botrányokba, egy nyugati demokráciában már féltucatszor belebukott volna a kormány.

Politikai vákuumszituáció jött létre.

Az Orbán-kormány azonban túlélte a válságokat, az ellenzék is „impotens állapotban” volt, egyik oldal sem mutatkozott alkalmasnak arra, hogy kezdeményezzen, de a kegyelmi botránnyal – a gazdasági-társadalmi válság betetőzéseként – az erkölcsi válság is megérkezett – fogalmazott Ágh Attila.

A mostani különleges helyzetben Magyar Péter sikerre van ítélve

– jelentette ki a politológus, aki szerint csak ő képes széles tömegek számára leleplezni, hogy az Orbán-rendszer erkölcsi nihilizmusra épül. Emellett a Fidesz által alkalmazott karaktergyilkosság most kontraproduktívnak bizonyult. A Magyar Péter elleni támadások a Fidesz hitelvesztésével jártak és „termékeny zűrzavart” teremtettek.

Magyar Péter fellépése nemzedéki szakadást is jelez a Fideszen belül.

A negyvenes-ötvenes korosztályhoz tartozó, jó pozícióban lévő fideszesek lázadni kezdtek a hatvanon felüliekkel szemben.

Magyar Pétert és a hozzá hasonlóan felkészült, Európát ismerő és értő, több nyelvet beszélő társait nem lehet olyan könnyen tréfák céltáblájává tenni, mint Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot.

Ágh Attila szerint az ellenzék soraiba  – Magyar Péter színre lépése miatt – előtérbe kerülhetnek olyan emberek, akiket eddig háttérbe szorítottak, de akik képesek új menetrendet diktálni.