A kisgyermekes szülők 2023. március 31-ig adhatják le pályázatukat a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra – közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Kik igényelhetik? 

A támogatást azok a munkába visszatérő szülők kaphatják meg, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeküket a munkavégzés idejére nem önkormányzati fenntartású, családi vagy munkahelyi bölcsődében, illetve napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító szolgáltatóknál helyezik el

A támogatás egészen az óvodai nevelés megkezdéséig nyújtható, és akár több gyermekre is felvehető – közölte az államtitkár.

Családvédő projekt  

A bölcsődei támogatási programnak köszönhetően az elmúlt években már több ezer szülő számára vált lehetővé az újbóli munkába állás, a bölcsődei támogatással az elmúlt években már mintegy 10 ezren éltek. A kormány idén számos ingyenes juttatást vezetett be, amelyek megkönnyítik a boldogulást a családok számára.

Az államtitkár úgy értékelte, hogy a kormány intézkedéseinek eredményeként – a bölcsődei támogatás mellett többek közt adómentesség biztosításával – folyamatosan javul a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzete.

A 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2010-hez képest már több mint 10 százalékpontot növekedett, amely hozzájárult ahhoz, hogy 2010-hez képest

1 millióval többen dolgoznak Magyarországon, a foglalkoztatottsági ráta pedig meghaladja az uniós átlagot.