Szerdán a Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által kezdeményezett öt kérdésből kettőben lehet népszavazást tartani – jelentette be Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Start című műsorában. Az alábbi két témában lehet majd népszavazást tartani:

  • az egyik, hogy heti három órával csökkentenék a nemzeti köznevelési törvényben előírt óraszámokat;
  • míg a másik kérdés a pedagógusok autonómiájáról szól.

Az óraszámokról Totyik Tamás elmondta: tarthatatlannak tartják, hogy heti 37 órája van egy tizenegyedikes diáknak, egy elsősnek pedig 25. A PSZ alelnöke szerint ez hihetetlen nagy munkaterhelés. Szerinte, ha csökkentenék a diákok óraszámát, akkor a pedagógusok óraszámát is tovább lehetne csökkenteni. 

A másik népszavazási kezdeményezéssel pedig az a céljuk, hogy a pedagógusok nagyobb szerepet kapjanak a helyi tanterv eldöntésében, a szakszervezet a tanterv elkészítésének harminc százalékát a tantestületekre bízná.

Bár a státusztörvény tervezetében az áll, hogy a tankerületek döntenek majd ebben a kérdésben, ám a PSZ-nek éppen az volt a célja, hogy elkerüljék a nagy centralizációt, és hogy a tantestületek autonómiáját visszaadják.

Totyik Tamás szerint ugyanis a jogalkotónak feltehetően az a szándéka, hogy minden olyan feladatot kiirtsanak az oktatási rendszerből, amit az intézmények magukra tudnak vállalni és ezzel önálló arculatot tudnak kapni. 

A Kúria döntését a következő nyolc napban bárki megtámadhatja, ám ha ez nem következik be, akkor a PSZ-nek 120 nap áll majd rendelkezésre, hogy összegyűjtsenek 200 ezer aláírást a népszavazáshoz.

 

Száz százalékos pedagógus béremelés? Mutatjuk, hogy ki adna ennyit gyermeke tanárának

A 40 év körüli szülők, a 60 éves vagy idősebb nagyszülők és jellemzően a férfiak voltak nagyvonalúbbak a középiskolákban dolgozó pedagógusok fizetésemelésének tekintetében, ez derül ki a Pulzus kutatásából. A megkérdezettek fele 10 és 50 százalékkal több bért adna a gimnáziumi tanároknak, minden ötödik válaszadó pedig még többet, akár 100 százalékkal emelné a tanári fizetéseket. Bővebben --->